18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Evren, gazilerden fes giymemelerini istedi

7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Alaşehir'de Muharip Gaziler Derneği'nin açılışına katıldı.

Açılış kurdelasını 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren kesti. Üzüm Sulama Birliği'nin 3. katında hizmete giren derneğin açılışında konuşan Kenan Evren, "Eskileri unutmamak lazım. Onlara saygı göstermemiz gerekir. Şehitlerimize ve gazilerimize sahip çıkmak gerekir. Kurtuluş Savaşı gazilerimize saygı göstermeyeceğiz de kime göstereceğiz. Kore'ye biz bir tugay askerle gittik. Ama o tugay savaşın kaderini değiştirdi. ABD askerlerini, Çinlilere karşı korudu, yok olmasını engelledi. Ama ABD bu yaptığımız iyiliği unuttu. Gün gelir yine muhtaç olabilirler. O zaman bu imkan yine bağışlanır mı bilinmez. Kıbrıs'ta kendi vatandaşlarımızı kurtardık. Bu denli vatana hizmet etmiş insanlara sahip çıkmazsanız, ileride cepheye gönderecek asker bulamazsınız. Tıpkı Almanya'da olduğu gibi. Almanya'nın Birinci Cihan Savaşı'nı kaybetmesinin en önemli nedeni asker direncinin olmayışıydı" dedi.

Kurdelayı kestikten sonra Dernek Başkanı Ali Dirik, Evren'i makam koltuğuna oturtmak istedi. Evren, "Biz de Kore'ye gittik ama bizim gittiğimizde barış zamanıydı. Savaşı görmedik. Koltuğa sizin oturmanız gerekir" diyerek Ali Dirik'i makamına oturttu.

Evren, burada sohbet esnasında, gazilerin niçin fes giydiklerini sorarak, "Fes bize Fas'tan gelmiştir. Gelişinde kıyamet koparılmıştır. Atatürk, fesi kaldırırken, yine kıyamet koparılmıştır. Oysa fesin dinle ve bizim kültürümüzle hiçbir ilgisi yoktur. Başı açıkta namaz kılınabilir. Başı açık namaz kılınınca kabul edilmeyecek diye bir kaide yoktur. Peygamberimiz misvak kullandığı için hala misvak kullananlar var. Oysa o zaman diş macunu diş fırçası olmadığı için peygamberimiz misvak kullanıyordu. Bu kadar geri kafalılık olmaz" diyerek Gaziler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Selim Acar'dan feslerin giyilmemesini istedi. Yeni bir kıyafet seçilmesini istedi.

Öte taraftan ülke genelinde 46 gazi derneği bulunduğu, bunlardan 3 tanesinin ise 208 tane gazisi bulunan Alaşehir'de olduğu öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2005 Çarşamba 10:51:23
Güncelleme :7 Kasım 2005 Pazartesi 17:43:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?