23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Müftüden rakı fetvası

Aslan sütünün tiryakileri, Mey İçki ve ELDA'nın ürettiği rakı çeşitlerinin ardından, geçtiğimiz hafta Tariş-Koç ortaklığıyla üretilen Mercan Rakı'yla tanıştı. Alaşehir'de kurulan Tariş-Tat Rakı Fabrikası 18 milyon dolarlık yatırımla üretime başladı. Muhafazakar duyarlılığıyla bilinen Alaşehirli üzümcülerin, yaptıkları işin dinen bir sakıncası olup olmadığı konusunda yıllardır kafalarında oluşan soru işaretini yok etmek için Alaşehir Müftüsü Ahmet Gültekin'e başvurduğu ortaya çıktı.

Döviz girdisi
Müftü Gültekin'le temasa geçen kişi ise Tariş Üzüm Birliği'nin Alaşehirli Başkanı Ali Rıza Türker oldu. Müftü Ahmet Gültekin'e, "Biz, rakı üretiyoruz. Dinimize göre içki haram. Ama biz bu içkiyi içmeyeceğiz. Dinimiz bunun haram olduğunu söylüyorsa biz de haram bir iş yapmış olur muyuz" diye soran Türker, ürettikleri rakıyı ihraç edip Türkiye'ye döviz kazandıracaklarını da sözlerine ekledi.

Müftü şaşırdı
Bu soru karşısında bir hayli şaşıran Müftü Gültekin, içki içmenin günah olduğunu hatırlattıktan sonra şu yanıtı verdi:
"Günah kişilere mahsus bir şeydir. Yani Ahmet'in Mehmet'in günahı olur. Ama kurumun günahı olmaz. Söz gelimi Türkiye'nin günahı olur mu? Türkiye'de yaşayan insanların kendi günahları olabilir ancak. O nedenle bu üretimden dolayı size günah yazılmaz."
Müftü Gültekin'in yanıtı karşısında bir hayli rahatlayan Tariş Üzüm Birliği Başkanı Ali Rıza Türker, gönül rahatlığı içinde ticari faaliyetlerini sürdürme kararı aldı. Alaşehirli üzümcülere de "Yaptığımız iş haram değil" diyen Türker, Yeni Asır'a yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Tariş olarak bizim Alaşehir'de alkol fabrikamız da var. Ancak rakı üretmek ayrı bir iş. Alkol başka amaçlar için de kullanılabilir. Ama rakı sadece içmek için düşünülecek bir şey. Bunun dinen sakıncası olup olmadığını öğrenmek istedim. Bu konuda duyarlılığı olan bir insanım. Rakı üretimine karar verince bana 'Rakı içmeyen adam rakı üretiminden ne anlayacak?' diye takılanlar oldu. Müftü Bey'in söyledikleri beni de diğer arkadaşları da rahatlattı"

Müftü: Ekonomik faaliyet yapılabilir
Alaşehir Müftüsü Ahmet Gültekin, üzümcülerin bir ara kendisine gelip "Ürettiğimiz rakının günahı kime yazılır" diye sorduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Ben bu konularda, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yetkili olduğunu söyledim. Ama bu bir ticari faaliyettir. Nasıl Türkiye'nin ekonomi politikası yüzünden Türkiye'ye günah yazılmıyorsa, burada da Tariş var. Tariş de bir tüzel kişilik. Siz günah korkusu olmadan ekonomik faaliyetinizi sürdürün dedim..."

5 milyon litre rakı üretilecek
Rakı üretimi için Manisa'da kurulu fabrikada ön üretime başlayan Tariş-Tat ortaklığı, ilk ürünü olan Mercan Rakı'yı geçtiğimiz hafta sonu piyasaya sundu. Tariş ve Tat'ın yüzde 50 ortaklığıyla 7 trilyon lira sermayeyle kurulan ve toplam 18 milyon dolar tutarında yatırım yapılan tesisin yıllık kapasitesi 5 milyon litre. Şirket, rakıdan sonra votka ve şarap üretmeyi de planlıyor.

Mercan'dan sonra Fasıl da geliyor
Şirket, kasım ayında "Fasıl" adlı ikinci rakı markasını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Amaç, Fasıl'ı Yeni Rakı'nın ardından ikinci sıraya yerleştirmek. Ayrıca Koç Holding'in yurtdışı pazar ağından da yararlanılarak, üretimin yüzde 20'sinin ihraç edilmesi amaçlanıyor. Türkiye'de toplam alkollü içecek pazarı 4 milyar dolar seviyesinde bulunurken, bunun içinde rakının payı 1 milyar doların üzerinde...






Yeni Asır
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2005 Cumartesi 12:13:59
Güncelleme :17 Eylül 2005 Cumartesi 12:23:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?