18
Haziran
2024
Salı
YAŞAM

Balıkçılar AB'ye hazır

Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki balık satıcıları, Avrupa Birliği'ne (AB) hazır hale getirildi. AB müzakerelerinin başladığı bu günlerde pazardaki balık satıcıları, AB standartlarında getirilen düzenlemeleri uygulayarak satışlara başladı.

AB uyum yasaları ile balık satışlarına yeni düzenlemeler getirildi. Bundan sonra tezgahta balık satışı yasaklanırken, su ürünlerinin denetimi belediyeler tarafından yürütülüyor. Bu kapsamda, 2003 yılında yürürlüğe giren yönetmelik ile Soma'daki balıkçılar tezgahlarını kaldırarak, soğutuculu dolaplarda balıklarını satmaya başladı.

Konuyla ilgili Soma Belediyesi Veterineri Levent Özmen, balık pazarında bir açıklama yaparak, "Avrupa uyum yasaları çerçevesinde, Tarım Bakanlığı'nın 2003 yılında uygulamaya koyduğu Su Ürünleri Yönetmeliği çerçevesinde biz de ilçemizde balıkçıları bu yönetmeliğe uygun hale getirmeye çalıştık. Hepsi soğutuculu sisteme geçti, tablada balık satışı bundan böyle yasaklandı. Türkiye gibi balık bilincinin olmadığı bir ülkede balık halinin ilçemize daha faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Balık tüketimi ülkemizde kişi başına 7 kilogram. Balık etinin değeri daha yeni yeni anlaşılıyor. Avrupa'da yılda balık eti tüketimi kişi başına 70-80 kilogramdan aşağı düşmüyor. Tabi esnafımızın daha eksikleri var. Bu eksiklerde yılbaşına kadar tamamlanacak. Yasa, 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak. Balıkçı arkadaşlara teşekkür ediyoruz" dedi.

Bu arada yeni uygulama nedeniyle bazı balıkçı esnafı soğutucu sistem için 10 milyar lira masraf yapmak zorunda kaldı.

.
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2005 Cuma 21:20:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?