16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

BU MUHTAR BAŞKA MUHTAR!

Güzel bir koyun kıyısında bir balıkçı köyü Selimiye. Güzelliğini gidip görmeyen bilmez! Adını da turizmde duyuramadı, makus talihini değiştiremedi her nedense.  Ta ki, Bayram Şahin muhtar oluncaya kadar! Yaptıkları "İş bilenin, kılıç kuşananın" dedirtti... 

Milliyet'ten Güngör Uras bir muhtarın köyü için neler yapabileceğini yazdı...

İş bilenin, kılıç kuşananın (Selimiye köyü için nasıl para bulundu?)/ Güngör Uras

Bu pazar günü okuyucularıma iş bilen bir muhtarın, bir kıyı şeridini nasıl yönettiğini anlatacağım. 

Hikâyemiz, Selimiye köyünde geçiyor. Selimiye köyü, Marmaris’in Batı sahilinde, Bozburun ile Datça arasında, güzel bir koyun kıyısında bir balıkçı köyü. Marmaris’e karayoluyla 45 km uzaklıktaki köy yeşil ile mavinin birbirine karıştığı eski bir Rum yerleşkesi. Rumlardan sonra Afyon yöresinden getirilen Yörükler Selimiye’ye yerleştirilmiş. Dağları çam, söğüt, zeytin ve badem ağaçlarıyla kaplı.
Rivayete göre yöre halkı kömürle tanışmamış. Palto nedir bilmezmiş. Köyün yaşlıları, “İstanbul’da kar yağarsa biz de buralarda kazak giyer, bazen de odun yakarız” derlermiş. Ocak ayı sonunda ve şubat başında badem ağaçları çiçek açtığında her yer bembeyaz olurmuş. Oksijen bolluğundan buralarda insan 100 yıl yaşarmış.
Selimiye köyünü Türklerden çok yabancılar bilirmiş. Ege Denizi’nde gezinen motorlu yatlar ve yelkenliler yıl boyu Selimiye’ye uğrarmış.

Teknelerin uğrak yeri
Motorlu yatlar, yelkenliler ve de yabancı turistler Selimiye’ye uğrarmış ama Selimiye bir türlü silkinemezmiş. Ta ki, Bayram Şahin muhtar oluncaya kadar.
Bayram Şahin bu köyün adamı. Uzun yıllar Marmaris’te Lidya Oteli’nin başgarsonluğunu yaptıktan sonra emekli olmuş, köyüne dönmüş. Rahmetli Deliveli’nin Lidya Oteli “bir müessese” idi. Kenan Evren dahil Türkiye’nin önde gelen politikacıları, bilim adamları, yazarları Deliveli’nin dostu olarak bu otelde kalırdı. Bayram Şahin işte öyle bir ortamda yetişmiş, deneyim sahibi olmuş bir muhtar.
Geçen yıl duymuş ki, Başbakan R. T. Erdoğan ve eşi, tekneyle Selimiye köyüne uğramış ve de Sardunya Lokantası’nda yemek yiyorlar. Hemen dosyasını eline almış, Başbakan’a “maruzatını arz eylemiş”. Derdi, yabancı teknelerin ve turistlerin uğrak yeri olan köyün elini yüzünü düzeltmek için Devlet Baba’nın yardımını almak...

Başbakan geldi, böyle oldu
Başbakan’a dosyayı vermekle kalmamış. Ankara’ya gitmiş, gelmiş. Kısa sürede Başbakan’ın emriyle Özel Çevre Fonu’ndan köye bir yılda 1 milyon YTL ödenek verilmiş. Bu ödenekle, (bir yıl içinde) köyün çevresine tertemiz, doğal taştan yürüyüş yolu yaptırmış. Yol kenarına doğru dürüst elektrik direkleri diktirmiş. (Lambaların hepsi yanıyor.) Turist teknelerinin yanaşabileceği (170 m) rıhtım ve (120 m) yüzer iskele inşa ettirmiş. Tekneler su ve elektrik alabiliyor. Bunun karşılığında muhtarlığa para ödüyor. Böylece köy devamlı bir gelire kavuşmuş. Bu gelir sayesinde 2 çöp kamyonu, 1 vidanjör alınmış. Muhtarlığın 8 hizmet personeli var. 1000 nüfuslu Selimiye’de turistlerin kalabileceği 750 yatağa sahip konaklama tesisi ile çok sayıda lokanta var. Bakir bir sahil köyünde tatil yapmak isteyenlere tavsiye ederim. Sakin, tertemiz ve henüz bekâreti bozulmamış bir tatil yöresi Selimiye köyü.

Milliyet/Güngör Uras
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2008 Pazartesi 15:43:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?