16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

3 yılda 3 milyon YTL çevre cezası

Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) Çevre Komisyonu üyeleri Muğla’nın çevre sorunlarını yerinde incelemek üzere Muğla’ya geldiler. 21 komisyon üyesinden 15’i Muğla’ya gelirken Komisyon Başkanı AK Parti Uşak milletvekili Nuri Uslu, bugüne kadar 15 ili gezdiklerini ve çevre sorunları hakkında bilgi aldıklarını söyledi.


Muğla’da başta Termik santraller, balık çiftlikleri ve mermer ocaklarında incelemede bulunacak olan TBMM Çevre Komisyonu üyeleri, Muğla Valiliğinde İl Çevre ve Orman Müdürü Mehmet şahin’den çevre sorunları hakkında brifing aldılar. TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Nuri Uslu, Komisyon olarak Muğla’ya ayrı bir değer verdiklerini belirterek, “Muğla, turizm, doğa, ören yerleri ve koyları ile ayrı bir öneme sahip. TBMM’de üç aydır Türkiye’nin çevre sorunları ile ilgili olarak çalışma yaptık. Kamu kurum ve kuruluşları ile birlikte sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini alarak sorunları tespit etmeye çalıştık. Daha sonra bu illerdeki çevre sorunlarını yerinde incelemek için yollara düştük. Muğla’da madencilik, mermer, balık çiftlikleri, turizm, termik santraller başta olmak üzere çok sayıda çevre sorunu yaşanabilecek ortam mevcut. Dünyada bugünlerde mali kriz var. Bu krizi geçici bir kirizdir. Ama çevre krizini hiçbir zaman telafisini yapmam mümkün değil. Ünlü bir atasözü vardır. Son çay kuruyunca, son balık ölünce ve son ağaç kuruyunca paranız para etmez. Onun için en önemlisi çevre” dedi.


Muğla Çevre ve Orman İl müdürü Mehmet Şahin TBMM Çevre Komisyonu üyelerine brifing verdi. Şahin, Muğla’nın yüzde 68’inin ormanlık, yüzde 26’sının ÖÇK, yüzde 14’ünün SİT alanı içinde bulunduğunu ve 131 koyu bulunduğunu belirtti. Şahin, “Muğla’nın en büyük sıkıntısı altyapısı kurulmadan açılan turistik, özel ve kamuya ait tesisler. Bunlar arasında balık çiftlikleri, mermer ve maden ocakları, termik santraller, belediyelerin altyapıları ve turistik tesisler geliyor. 2008 yılı içinde 87 adet ÇED raporu gereksizdir, 123 adet de ÇED ön izin raporu vermişiz. Bunun yanında 2008 yılında turistik işletmelere çevre kirliliğine neden oldukları için 172 bin 512 YTL, gürültü kirliliğine neden olan 6 işletmeye 164 bin 542 YTL, katı atık ile ilgili olarak da 2 işletmeye 13 bin 866 YTL idari para cezası uygulandı. Bunun yanında Muğla yöresinde bulunan 3 termik santrale 2006 yılından bu yana Yeniköy Termik santraline 101 bin 674 YTL, Kemerköy Termik Santrali’ne 87 bin 809 YTL ve Yatağan Termik Santrali’ne de 2 milyon 706 bin 426 YTL idari para cezası kesildi” diye konuşu.


TBMM Çevre Komisyonu üyeleri Muğla’daki brifingden sonra bugün Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy Termik Santrallerinde incelemelerde bulunacaklar. Komisyon üyeleri yarın da Bodrum ve Milas yöresindeki balık çiftliklerinde incelemelerde bulunacaklar.

iha
Yayın Tarihi : 9 Kasım 2008 Pazar 11:21:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?