16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

300 yıllık tablo yendien çiziliyor

Muğla’nın Yatağan ilçesinde Yatağan Belediyesi mücavir alanı içerisinde yer alan Eskihisar köyünde 1. Sellekos kralının siyasi merkezi, Dünya’nın en büyük Antik Mermer kenti Stratonekeia’nın ülkemize ve dünyaya tanıtımı için çeşitli ülkelerde birçok ressamlar tarafından yapılan Stratonekeia yağlı boya tabloları ilk kez Stratonekeia’da yapılmaya başlandı.


Eksihisar köyündeki Stratonekeia’da yapılan çalışmalar kapsamında ilk defa Yatağan Atatürk İlköğretim Okulu Görsel Sanatlar Öğretmeni Gürol Aytepe tarafından 150x115 boyutlarında Stratonikeia yağlı boya tablosu yapımı çalışması Stratonikeia antik kentinde başladı. Bu şehrin ilk yağlı boya tablosu İtalyan Antonio Belluci tarafından 1691-1705 yılları arasında yapılmıştı.


Yatağan’daki kültürel, doğal ve arkeolojik değerlerini sahiplenmeyi, korumayı, dünyaya tanıtmayı birinci hedef olarak seçtiklerini belirten Yatağan Kaymakamı Şehmus Günaydın, “Bu hedefler doğrultusunda önce restorasyon çalışmalarını tamamlayarak, bu mirası gelecek kuşaklara taşımayı ve deniz turizmi yanı sıra kültür turizmini Muğla’da bir yıla yaymayı planlıyoruz” dedi.


Belediye Başkanı H. Haşmet Işık ise, “Dünyanın en büyük antik mermer kenti olan Stratonekeia’yı turizme kazandırmayı amaçlıyoruz. İlçe Kaymakamlığımız, Stratonekeia Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal Söğüt ve Köy Muhtarı Mehmet Kaya ile koordineli çalışıyoruz. Eskihisar köyünde kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Böylesine tarihi zenginliğe sahip olan ilçemiz turizm gelirinden yeterince faydalanmamaktadır. Bu çalışmalarımız sonucunda yöremizi ve ülkemizi dünyaya tanıtacağız, hem de turizmden hak ettiğimiz payı alacağımız kanısındayım” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 12:34:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?