16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

50 yıldan sonra köyüne su getirdi

Muğla'da 50 yıldır içme suyu sıkıntısı çeken Muğla merkeze bağlı Yerkesik Beldesi Kıran Köyü, köyde doğup, büyüyen Ak Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden'in girişimleri sonucu içme suyuna kavuştu. 624 bin YTL'ye malolan içme suyu Milletvekili Özden'in de katıldığı törenle hizmete açıldı. Törende Özden, su getirmesi karşılığında ailesi ile helalleşti.


Yerkesik beldesinin 300 yıllık olduğu belirtilen Kıran Köyü'nde 50 yıldır yaşanan içme suyu sıkıntısı dört ihalenin sonunda nihayet sona erdi. Onlarca yıl önce içme suyu ihtiyaçlarını kuyulardan ve sarnıçlardan karşılayan köy sakinleri nüfusun artmasıyla içme suyu sıkıntısı yaşamaya başladılar. Son 50 yıldır içme suyu ihtiyaçlarını 10 km uzaktaki kuyulardan tankerlerle taşıyarak karşılayan köylüler, Köy-Des kaynaklarıyla 614 bin YTL'ye hazırlanan projeyle suya kavuştu.


Kıran Köyü'nün 50 yıllık su sorununun çözümüne en büyük katkıyı kendisi de Kıranlı olan Ak Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden verdi. 22 Temmuz seçimlerinde Ak Partiden Muğla milletvekili adayı olan Özden kendi köyünden oy isterken, babası Hüseyin Özden “Köye su getirmezsen hakkımı helal etmem” dedi.
Hemen çalışmalara başlayan Özden, içme suyu kaynağının bulunması ve projelendirilmesi için girişimlerde bulundu. 20 km mesafede bulunan kaynaktan getirilen içme suyu 614 bin YTL'ye projelendirildi ve köye dördüncü defa yapılan ihale sonucu 150 günde getirilmesi gereken su 111 günde getirildi.


Kıran Köyü'ne 50 yıl sonra gelen içme suyu için tören düzenlendi. Törende konuşan AK Parti Muğla Milletvekili Prof. Yüksel Özden, “Susuzluğu herkes bilir. Kısa bir süre için yaşamışlar da vardır. Ama biz bu köyde susuzluğu iliklerimize kadar hissederek yaşadık. Bir avuç su için ne çabalar harcadık. Başbakanımızın bu konuda talimatı var. Susuz ve yolsuz köy kalmayacak. Daha önce de köyümüze içme suyu getirilmesi için girişimlerde bulunuldu. Ancak başarı sağlanamadı. En sonunda köyümüze uzakta olsa su kaynağı bulduk. Bu proje bu köy için büyük bir hizmettir. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şunu da belirteyim, Muğla'da susuz köy bırakmayacağız” dedi.


HELALLİK ALDI
Seçim döneminde doğdu köyde oy istediğini anlatan Prof. Dr. Özden, “22 Temmuz seçimleri öncesinde adaylığım sırasında burada sizlerden oy istemiştim. O sırada babam sizlerin arasından çıkıp, 'Milletvekili olacaksın, bu köye su getirmezsen sana hakkımı helal etmem' dedi. Bugün buradayım. Baba köyümüze su getirdim. Helallik istemeye geldim” şeklinde konuştu. Milletvekili Özden, Babası Hüseyin Özden ve Annesi Saniye Özden’e sarılarak helallik aldı.
Daha sonra konuşan Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak da yapılan yatırımlar hakkında bilgiler verdi.


SUYU İDARELİ KULLANIN
Vali Dr. Altıparmak, Muğla merkeze bağlı olmanın yanında, Gökova Körfezi'nin kıyısındaki bir köyün halen susuz olmasını anlayamadığını belirterek, “Bu durum beni çok şaşırttı. Muğla'da yapacağımız çok iş var demekki. Muğla'nın sorunlarını hep birlikte el ele çözeceğiz. Su çok önemli. Sorunu yaşayan bilir. Milletvekilimizden dinledik. Ben buradan bacılarıma, annelerime sesleniyorum, lütfen suyu idareli kullanın. Bu gün var dediğimiz su yarın yok olabiliyor” dedi.


Konuşmaların ardından Kıran Köyü içme suyu açılışı Muğla Milletvekili Yüksel Özden, Vali Ahmet Alltıparmak ve Köy Muhtarı Mehmet Gedik tarafından yapıldı. İçme suyu töreninin ardından, Kıran Köyü Sağlık Ocağı açılışı yapıldı. Ardından, Gökova Körfezi'ne inilerek, Akyaka-Ören arasında yeniden düzenlenerek, asfaltlanan ve ulaşımı çok daha rahat hale getiren orman yolunun açılışı yapıldı.

iha
Yayın Tarihi : 19 Temmuz 2008 Cumartesi 17:12:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?