7
Mayıs
2024
Salı
MUĞLA

60 yıl sonra balayı

Türkiye’de bir yıl içerisinde boşanan çift sayısının, hayatlarını birleştirenlerin yüzde 15’ini geçtiği günümüzde, 88 yaşındaki Sahip Kırelli ile 80 yaşındaki Behiye Kırelli çifti görücü usulüyle gerçekleşen evliliklerinin 60. yıldönümünü balayına gittikleri Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde kutladı.

Ev hanımı Behiye Kırelli, Fidan Restoran’daki kutlamaya ilk kez 12 Mayıs 1945’te giydiği gelinliğiyle, emekli doktor Sahip Kırelli ise papyonlu damat elbisesiyle katıldı. Restorandaki turistlerin hayran bakışları arasında birbirlerini sık sık öpen gelin ve damat, bol bol da dans etti.
Afyonlu Sahip Kırelli, 1941’de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olunca, teyzesi Fahriye hanımın gördüğü 17 yaşındaki Behiye’yi istemeye gitti.

Sahip Kırelli, hayatının büyük bölümünü paylaşacağı eşiyle nişanlandı. 1 yıl süren nişanlılık döneminin ardından nikah kıyıldı. Ancak aşıklar 1943 başında tam düğün hazırlıkları tamamlanmışken, 2. Dünya Savaşı nedeniyle Dr. Sahip Kırelli, askere alındı.

Asker Kırelli, yaklaşık 2.5 yıl Trabzon’da tabip olarak görev yaptı. Bu süre içerisinde çift birbirlerine olan özlemlerini yazdıkları aşk mektuplarıyla gidermeye çalıştı. Sahip Kırelli, askerlik bitip de İstanbul’a dönünce 12 Mayıs 1945’te düğün yapıldı. Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan düğün, evlenmek isteyenlere ve yeni evlilere örnek olacak bir beraberliğin başlangıcı oldu.

Hayatlarının büyük kısmı Sahip Kırelli’nin hükümet tabibi olarak görev yaptığı Diyarbakır ile Afyon’da geçen çiftin sırasıyla Nabi, Sabriye ve Nazif isimlerinde 3 çocukları dünyaya geldi. 1986’da doktor, Afyon’da görev yaparken emekli olunca çift İstanbul’daki kimya mühendisi oğulları Nabi’nin yanına yerleşti. 2003’te İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi’nde ev hanımı Behiye Kırelli’nin kalp kapağı değişti. Aynı yıl hastaneye yakın olmak için çift, kendilerini yalnız bırakmak istemeyen büyük çocukları Nabi ve eşi ile birlikte İzmir’e taşındı.

Evlendikleri yıl balayı için tatile çıkamayan Kırelliler ilk olarak, 1985’te balayı yaptı. Çift, o yıl evliliklerin 40. yıldönümünü Marmaris Turban Tesisleri’nde kutladı. Çocuklarına da 60. evlilik yıldönümlerini yine Marmaris’te kutlamak için söz verdi.

Aradan 20 yıl geçti ve çift, çocuklarına verdikleri sözü tutmak için Marmaris’e geldiler. 11 Mayıs’ta Turban Otel kapalı olduğu için bu kez Fidan Otel’e 1 haftalık balayı için yerleştiler. 12 Mayıs akşamı Behiye Kırelli, 1945’teki gelinliğini giyerek damat kıyafetleri içindeki eşinin koluna girerek, 60. yıl kutlaması için otelin altındaki Fidan Restoran’a indi. Gelin ve damat, restoranda bulunan turistlerin hayran bakışları altında sık sık birbirini öpüp, bol bol dans etti. Nice uzun yıllara evli kalma dileğiyle kendileri için hazırlanan pastayı kesti.

Gecede gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kırelliler, 60 yıllık mutlu evliliklerinin sırlarını anlattı. Mutluluklarının anahtarının ’sadakat’ olduğunu belirten Sahip Kırelli, "Eşim her zaman evinin hanımı oldu. Bana ve çocuklarına her zaman sahip çıktı. Evine, ailesine ve bana her zaman sadık kaldı. Bence mutlu bir evliliğin sırrı sadakattir" dedi. Behiye Kırelli ise gençlere ve yeni evlilere ’sabır’ tavsiye ederek, "Bizim evliliğimizin uzun sürmesinin en büyük nedeni sabırdır. Sorunlara, olumsuzluklara karşın hep sabırlı davrandık ve bu günlere kadar geldik" şeklinde konuştu. Evlilikleri boyunca tatsızlıkların ve tartışmaların da yaşandığını kabul eden çift, bunları karşılıklı anlayışla atlattıklarını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mayıs 2005 Cuma 16:08:46
Güncelleme :16 Mayıs 2005 Pazartesi 16:09:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?