18
Nisan
2024
Perşembe
MUĞLA

'88 yıllık' gelenek

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Kızılyaka Köyü’nde 1925 yılından bu yana sürdürülen bayramlaşama geleneği hala devam ediyor.

Bayram geleneklerinin yavaş yavaş unutulmaya başladığı günümüzde Ula’ya bağlı Kızılyaka Köyü’nde 88 yıldır bayramlaşma geleneği yaşatılmaya devam ediyor.Bayram sabahı , bayramlıklarını giyinen kızlı- erkekli çocuklar evleri kapı kapı dolaşıp, büyüklerin ellerini öpüp bayram şekeri toplamaya çıkarken ,Kızılyaka köyünde çocuklar şeker toplama yerine köy meydanında sıraya girerek büyüklerinin torbalarını şeker ve çikolata ile doldurmasını bekliyor.Bayram sabahı köy meydanındaki asırlık Çınar ağacının altında toplanan çocuklar ellerinde poşetlerle büyüklerin bayram namazından çıkmasını bekliyor. .

Bayram namazından çıkan köylüler yanlarında getirdikleri şeker ve çikolataları sıraya giren çocukların ellerindeki poşetlere avuçlarıyla dolduruyor. Bayram şekerini poşetlere dolduran çocukların kimi sevinçle gezmeye çıkarken kimileri de evlerinin yolunu tutuyor.Köy yaşayanlarından Tufan Özay, “Büyüklerimizin bize anlattığına göre, 1925 yılında İbrahim Ağa tarafından başlatılan geleneği her bayramlarda köy meydanında toplanarak yaşatmaya çalışılıyoruz. O tarihlerde İbrahim Ağa bayram namazından çıktıktan sonra çocuklara , kaba şeker, İncir ve çerez dağıtarak çocuklarla bayramlaşıp onları sevindirilmiş. Günümüzde eski bayram gelenekleri yavaş yavaş unutulmaya başladı. Ancak biz bu geleneğimizi unutmayarak her bayram gerçekleştirmeye gayret göstereceğiz” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2013 Cumartesi 11:56:50
Güncelleme :10 Ağustos 2013 Cumartesi 12:09:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?