22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

9 milyon yıl öncesine yolculuk

MUĞLA’da 9 milyon yıl öncesine ait zengin fosil yataklarının bulunduğu Özlüce Kazı Alanı açık hava müzesi haline getirildi.

‘Turolian Park’ adı verilen, zürafa, at, domuz, fil, gergedan ve sırtlan fosillerinin yer aldığı müzede, patika yollar ve seyir tepeleri oluşturuldu. Ziyaretçiler, fosillere zarar vermeden kazıları inceleyip doğa tarihinin gün ışığına çıkarılması çalışmalarına da tanıklık edecek.

Muğla'nın Özlüce Köyü Kaklıca Tepesi yakınlarında, 1993 yılında ateş yakmak için çukur açan çobanların bulduğu fosillerden yola çıkılarak keşfedilen, sonrasında ise kazı alanına dönüştürülen bölgede dönemin Valisi Lale Aytaman’ın talimatıyla başlayan çalışmalar devam ediyor. 9 milyon yıl öncesindeki Turolian dönemine ait zengin fosil yataklarının bulunduğu Özlüce Kazı Alanı’nda, Muğla Müze Müdürlüğü’nün sorumluluğunda ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Antropolog Prof. Dr. Berna Alpagut başkanlığında yürütülen kurtarma çalışmalarında, yüzey incelemeleri sonucu 7 bin metrekarelik alan içinde 3 ayrı noktada fosil yatağı tespit edildi. Kazılarda zürafagiller, boynuzlugiller, gergedangiller, hortumlu memeliler, domuzgiller, atgiller ve etçilere ait fosiller ile çok sayıda bitki fosili günyüzüne çıkarıldı. Fosiller Muğla Müzesi’nde oluşturulan ‘Dr. Lale Aytaman Doğa Tarihi Seksiyonu’ adlı salonda sergilenmeye başlanırken, 2008 yılının başında ise Muğla Valiliği’nin girişimleriyle, bölgede açık hava müzesi oluşturulması için çalışmalara başlandı. Muğla Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nin işbirliğinde yürütülen Muğla Müzesi sorumluluğundaki projeye, İl Özel İdaresi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı da destek verdi. ‘Turolian Park’ adı verilen açık hava müzesinin ilk etabı başarıyla tamamlandı. Kazı çalışmalarının halen sürdüğü alanda patika yollar oluşturuldu, seyir tepeleri yapıldı. Bölgede, ziyaretçilerin fosillere zarar vermeden kazıları inceleyip doğa tarihinin gün ışığına çıkarılması çalışmalarına da tanıklık etmesi amaçlandı. Özlüce Köyü’nde sevinç yaratan projenin ikinci etabında ise Turolian Park’ın etrafının tel örgülerle çevrilip, fosillerin sert plastik malzemeden maketlerinin yerleştirileceği belirtildi.

Çalışmaları yürüten Antropolog Prof. Dr. Berna Alpagut, “Burada ortaya çıkardığımız fosiller çok önemli ve değerli, ayrıca 9 milyon yıl öncesine ışık tutuyor. İlk çıkardığımız fosiller sert yapı içinde korunduğundan hiç bozulmadan günümüze kadar gelebildi. Çıkardığımız fosilleri, üzerlerini özel bir maddeyle kaplayıp Muğla Müzesi’nde oluşturulan salonda sergiliyoruz. Yerli ve yabancı turistler bunların çıkarıldığı bölgeleri de gezmek istiyor. Bu amaçla bölgeyi açık hava müzesi yaptık. Turolian Park adını koyduk. Burada 9 milyon yıl öncesine ait fil, gergedan, zürafa, sırtlan, at ve domuz gibi birçok omurgalı hayvan türüne rastladık. Bu da bize Muğla bölgesi 8- 10 milyon yıl önce günümüzden daha sıcak, yağışlı bir iklime, ormanlık alanlar ve geniş otlaklara sahip olduğunu gösteriyor” diye konuştu. Açık hava müzesiyle köy ve kültür turizminin de gelişeceğini vurgulayan Prof. Dr. Alpagut, “İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait atıl durumdaki Özlüce İlköğretim Okulu binası bize devredildi. Burayı kazı evi olarak kullanacağız. Bu çalışmalarla bölgede kültür turizmi hız kazanacak. On binlerce yerli- yabancı turisti ağırlayacağımızı düşünüyoruz. Köylülerimiz de bundan hak ettikleri payı alacak. Acentelerin önümüzdeki dönemde Turolian Parkı'nı gezi listesine almasını bekliyoruz” dedi.

Muğla Müze Müdürü Arkeolog Şevki Bardakçı ise kentin çok zengin tarihi ve kültürel değerlere sahip olduğunu belirterek, “Muğla'da çağlar boyunca farklı medeniyetlerin izleri görülüyor. Duvar yazılarından, Roma dönemine, Bizans döneminden Osmanlıya kadar çok zengin bir coğrafyadayız. Fosil yatakları da buranın 9 milyon yıl önce canlılar için önemli bir bölge olduğunu gösteriyor. Turolian döneminin önemli kalıntıları var. Turolian, günümüzden 5- 9 milyon yıl öncesinde Doğu Asya’dan İspanya’ya kadar uzanan geniş bir alanda yaşamış ve yok olmuş canlıları içeren bir dönemdir. Adını fosillerin ilk bulunduğu yer olan İspanya’daki Turuel Havzası’ndan almış. Biz de burada açık hava müzesinin adını Turolian Park koyduk. Projenin

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 11:43:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?