22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

90 cennet koy artık yok

Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi’nin ‘kıyı raporuna’ göre, Didim’den Antalya’ya uzanan şeritte, mavi tur için ideal koy sayısı 160’dan 70’e kadar indi... Nedenler de belli: Betonlaşma, kirlilik ve balık çiftlikleri 


Ege ve Akdeniz’de birer doğa harikası olan ve önemli bir bölümü Anadolu uygarlıklarının kalıntılarıyla taçlanan cennet koylar, birer birer yok oluyor.
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi’nin, iki yıldır, uzman bir ekiple, kıyı ve koylarda sürdürdüğü envanter çalışması tamamlandı. Ortaya çıkan rapor acı bir gerçeği de ortaya koydu.


İmar planlarındaki yetersizlikler, çarpık yapılaşma ve betonlaşma, son olarak da balık çiftlikleri, Didim ile Antalya arasındaki bölgede yer alan ve dünya yatçılarının yüz milyonlarca dolar döviz bırakmasını sağlayan birbirinden güzel koyların yarıdan fazlasını yok etti, diğerlerini de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

Acil önlem çağrısı
Envantere göre, Didim’den Antalya’ya kadar uzanan kıyı şeridinde yat turizminin durağı olan koyların sayısı 160’lardan 70’lere düştü. Bölgeye gelen yabancı yatların sayısı da bu kayba paralel olarak gözle görülür şekilde azaldı.
Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkan Vekili Arif Yılmaz, ortaya çıkan raporu Kültür ve Turizm, Ulaştırma ve Çevre ve Orman Bakanlıkları’na, ileterek acil önlem alınmasını istedi.

‘Bürokratlar yüzünden’
Aynı zamanda “Dünya’nın En Güzel Koyları Birliği” kurucu üyelerinden olan Mazlum Ağan, bölgenin doğal güzellikleri ve 5 bin yıllık tarihi ile dünyada marka olduğunu, ancak mavi yolculuğun ne olduğunu bile bilmeyen Ankara’daki bürokratların günü kurtarmak için aldıkları kararlarla bu güzelliklerin zarar gördüğünü söyledi.
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Başkan Vekili Arif Yılmaz da, Türkiye’nin Akdeniz çanağındaki 400 bin yattan daha fazla pay alması gerektiğini söyledi. Deniz turizmi için tehlike çanlarının çaldığını söyleyen Yılmaz, “Önlem alınmazsa birkaç yıla kadar yatların konaklayacağı koy kalmayacak, ülke milyarlarca dolar kayba uğrayacak” dedi.

Risk altındaki ünlü koylar
Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi’nin raporunda göre risk altında bulunan diğer ünlü koylar şöyle sıralanıyor:

*Didim ile Knidos arasındaki Güllük ve Gökova körfezlerini kapsayan bölgede Torba, Türkbükü, Aspat, Çökertme, Ören ve Çatı.
* Knidos ile Marmaris arasındaki Palamutbükü, Hayıtbükü, Kargı, Bencik, Orhaniye, Selimiye, Bozburun Adaboğazı, İnbükü, Gebe Kilise ve Kumlubük.
*Marmaris ile Fethiye arasındaki bölgede bulunan Göcek koyları...
* Fethiye-Antalya arasında Kekova, Adrasan, Olimpos ve Fasalis.

 

 

 

 

 

 

 

 

Milliyet
Yayın Tarihi : 24 Kasım 2008 Pazartesi 09:32:30
Güncelleme :24 Kasım 2008 Pazartesi 09:37:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?