4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Akyaka 'yavaş kent' olmak için atakta

AKYAKA “YAVAŞ KENT” OLUYOR

Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca, beldenin çevre, kültür, tarih, turizm ve sanat alanlardaki farklılığını anlatıp görülmesini sağlamak hedefiyle, “Yavaş Kent” olma çalışmalarına başladıklarını açıkladı.

Oluşturulan çalışma grubunun, Akyaka’nın, yeterince tanıtılması için broşürler, afişler, bültenler hazırladığını, internet web siteleri üzerinden yayınlar yaptığını belirten Çalca, halkoyu yoklaması ile üyelik başvurusu konusunda karar alınacağını belirtti.

Akyaka’nın “Yavaş Kent” zincirinin halkalarından biri olmaya her bakımdan yakıştığını belirten Başkan Çalca, “Dünyanın en modern projelerinden biri olan Cittaslow, kentlerin kendi kimliklerini, özelliklerini, tarihlerini ve yaşam tarzlarını korumalarını sağlarken, bir yandan da ön plana çıkarmalarını destekleyerek kültürlerin korunmasına da yardımcı oluyor. Uluslararası Yavaş Kentler Birliği, bu ağa katılmak üzere başvuran dünyanın her yerinden küçük kentleri, oluşturdukları standartlara göre denetliyor. Kriterleri karşılayan kentlere bir sertifika ile birlikte ‘Salyangoz Bayrağı’ dalgalandırma hakkı veriyor. Biz bu bayrağı almak için harekete geçtik, Akyakalılalar da evet derse birliğe başvurumuzu yapacağız” dedi.

KENT KONSEYİ KARAR ALDI

Akyaka Kent Konseyi’nin “Yavaş Kent” olmak için, "Doğaya saygılı, mimari yapısını koruyan, hizmet altyapısı güçlü, sürdürülebilir ve ekolojik turizme odaklı, insanların birlik ve beraberlik içinde ortak hareket edebildiği Akyaka” sloganıyla aldığı karar şöyle duyuruldu: “Akyakalılar olarak bu vizyonu gerçekleştirmek üzere üzerinde anlaştığımız Akyaka Yerel Yönetim İlkeleri ile bu konudaki kararlılığımızı da ortaya koyduk. Bu kararlılığımızı daha yukarı taşıyarak uluslararası geçerli hale getirebiliriz; Geri kazanım tekniklerini geliştirerek, çevresel politikalar uygulayan; sadece üzerine binalar inşa etmek yerine, toprağın çevre dostu şekilde kullanılabilmesine yönelik altyapı politikası yürüten; havanın ve kent yaşamının kalitesini geliştirmek, bunun için uygun teknoloji kullanımını teşvik eden; organik ürünler üretilmesini ve tüketilmesini desteklemek, genetiği değiştirilmiş organizmalardan (GDO) sakınan; doğal, çevreyle uyumlu tekniklerin kullanımıyla üretilen yiyecek maddelerinin tüketimini desteklemek, genetik yapısıyla oynanmış ürünleri hariç tutarak, Slow Food Ark ve Presidia projeleriyle işbirliği içerisinde, zor durumlar için gereken tipik ürünleri üreten; finansal zorluğa düşen yerel üreticileri destekleyen; kültür ve gelenekler korunarak, bölgenin simgeselleşmesine katkıda bulunmak, kaliteli üreticiler ve satıcılar arasında doğrudan temas kurulabilmesi için uygun ortam ve mekanlar yaratan; gerçek konukseverlik kalitesini koruyan, şehrin kaynaklarının eksiksiz ve yaygın kullanımını önleyen fiziksel ve kültürel engelleri kaldıran; gençlerin ve okulların lezzet eğitimiyle tanışmasını sağlamak, yalnızca işletmecilerin değil bütün vatandaşlarının Yavaş Şehir’de yaşadıklarına dair farkındalıklarını sağlayan bir Akyaka olabiliriz. Beldemizi sahip olduğu eşsiz doğal güzelliklere, yükselteceğimiz bilinçli yaşama kültürümüzü katarak dünyaya insanların haz alarak yaşadığı bir butik tatil beldesi olarak tanıtabiliriz”

YAVAŞ (SAKİN) KENT NASIL OLUNUR?

Merkezi İtalya’nın Chieva kasabasında bulunan 'Uluslararası Yavaş Kentler Birliği', bu ağa katılmak üzere başvuran dünyanın her yerinden küçük kentleri, oluşturdukları standartlara göre denetleyerek kriterleri karşılayan kentlere bir sertifika ile birlikte 'Salyangoz Bayrağı' dalgalandırma hakkı veriyor. Bugün dünyada çoğu Avrupa, Avustralya ve Asya ülkelerinde bulunan 129 tane 'Yavaş Kent' var. Türkiye’den şu ana kadar birliğe üyeliği kabul edilen ilk ve tek yavaş kent Seferihisar’dır. Yavaş Kentler Birliğine üyelik süreci, başvuran belediyenin, kentinin bir takım kıstaslar açısından kendini değerlendirmesi ve puanlaması ile başlıyor. Üyeliğe kabul edilmek için puanların en az yüzde 50’sini almak ve üyelik başvurusunun kabul edilmeden önce Yavaş Kentler Birliği’nin ülke temsilciliği tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. İlk değerlendirme masraflarını karşılamak üzere başvuru ücreti ödeniyor, sonrasında da her yıl üyelik ücreti birliğin İtalya’daki merkezine ödeniyor.

AKYAKA “YAVAŞ KENT” OLUYOR
AKYAKA “YAVAŞ KENT” OLUYOR
AKYAKA “YAVAŞ KENT” OLUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 3 Şubat 2010 Çarşamba 16:18:00
Güncelleme :3 Şubat 2010 Çarşamba 17:36:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?