15
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Alerji minik kızı öldürüyordu

Muğla'nın Bodrum ilçesinde aşı olduktan sonra hayati fonksiyonlarını kaybeden bir bebek, 112 Acil Servis ekibinin müdahalesi ile yeniden hayata döndü.


Grafiker Salih Akman ile seramik sanatçısı Bilge Akman'ın 4 gün önce bir yaşını dolduran Mercan adındaki kız çocukları; kızamık, kızamıkçık ve kabakulak aşılarından oluşan karma aşının vurulmasının ardından annesinin kucağında evlerine girmek üzere iken fenalaştı. Morardığı ve nefes alamadığı gözlenen bebek, evlerinin yakınında bulunan aşının vurulduğu Bodrum 2 No'lu Sağlık Ocağı'na hızlı bir şekilde geri götürüldü. Anne ve babanın telaşlı halinden bir sorun olduğunu anlayan sağlık ocağı görevlileri, bebeği alarak hemen oradaki 112 istasyonunda duran ambulansa götürdü. Bebek, kendisini hastaneye götüren ambulansta görevli Dr. Muhsin Katık tarafından nefes yolunun açılması için ilk müdahalesi yapılarak hayata döndürüldü. Ambulansla Bodrum Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırılan Mercan isimli bebek, burada uygulanan tedavinin ardından sağlığına kavuştu. İnek sütüne karşı alerjisi olduğunu öğrenilen bebeğin daha önce olduğu 3 aşıda herhangi olumsuzlukla karşılaşmadığı belirtildi.

Çocuklarını kaybetmenin korkusunu yaşayan Akman çifti, yeniden yaşama merhaba diyen bebeklerine mama yedirirken, Mercan'ın sağlığına kavuşmuş olmasının mutluluğunu yaşadı. 112 acil ekibine teşekkür eden Baba Salih Akman, "Çocuğun alerjik bünyesi olduğu için morarma ve tıkanma oldu. Çocuğumuzu kaybedeceğimizi düşündüğümüz için panik halde sağlık ocağına girdik. Görevliler hemen çocuğu bizden kapıp ambulansa yetiştirdi. Biz bile geride kaldık. Allah razı olsun. Çocuğumuzu kurtardılar. Sağlık ocağına, 112 servisine tüm sağlık personeline teşekkür ederim. Allah hiçbir aileyi kötü bir durumla karşılaştırmasın" dedi. Anne Bilge Akman ise kucağında ölümle pençeleşen bebeğinin sağlığına kavuşmuş olmasının mutluluğu ile gülümseyerek şunları söyledi:


"Her şeyi sağlık ocağının yakınında olmamıza ve 112 acil servis ekibine borçluyuz. 1 dakika daha geç kalmış olsaydı, şu anda bebeğimiz yaşamıyor olabilirdi. Ben de sağlık ocağına yetiştirirken çok hızlı koştum. Hayatımın en hızlı koşusunu yaptım."
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Demircioğlu da, Mercan bebeğin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Dr. Demircioğlu, "Aşının nadir bir komplikasyonu olarak yaşanan, yani bu alerjik reaksiyon karşımıza çıkabiliyor. Çocuğun bize hızlı bir şekilde yetiştirilmesi çok iyi oldu. Kısa zamanda da müdahalesi yapılarak normal sağlığına kavuştu. Daha önce de böyle durumlarla karşılaştık. Her aşıda karşımıza çıkabilecek bir problem. Sadece bu aşıya özgü değil.

Dünyada da aynı sıklıkla bizim ülkemizde de olduğu gibi karşılaşılıyor. Bebek bize geldiğinde solunum sıkıntısı vardı. Zaten gerekli ilk müdahaleyi 112 ekibi ambulans içerisinde yapmış. Daha önce de belirlenen bir inek sütü alerjisi ve buna bağlı astimatik tabloya girme öyküsü var. Bebeğimin hayatta kalmasında 112'nin büyük rolü var" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2008 Çarşamba 20:41:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?