16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Altı yıl sonra doktor atandı

Muğla Bodrum’da dalgıçların ve dalış turizmi yapanların 6 yıllık bekleyişleri sona erdi.

Bodrum Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü’nün 2002 yılında kapatılmasıyla devlet hastanesine taşınan ve o zamandan bu yana hizmet veremeyen basınç odasına doktor atandı.


Sualtı hekimliği uzmanı Banu Okuturlar, mecburi mecburi görev yeri olan turistik ilçede işbaşı yaptı. Dr. Okuturlar, basınç odasının, bakım ve onarımın tamamlanmasının ve bir teknik elemanın gerekli eğitimden geçmesinin ardından 2 ay içinde tekrar hizmete gireceğini söyledi.


Bodrum Sualtı Derneği Başkan Yardımcısı Erman Akarsu, bu gelişmenin dalgıçlar için hayati önem taşıdığına dikkat çekti. 2006 yılının eylül ayında dalış yaparken vurgun yiyen ve Bodrum’da uzman doktor olmadığı için basınç odasında müdahale edilemeyen Ahmet Bayer’in boynundan aşağısı felç olmuştu.

Vurgun yiyenlerin tek kurtuluş yeri
Denizaltında ani dalışlar ya da yüzeye çıkışlar vücutta basınç oluşturur. Bu sırada solunan havadaki azot, sıvı hale geçer. Basıncın aniden ortadan kalkmasıyla azot tekrar gaza dönüşür ve kabarcık oluşmasına, damarlarda tıkanmalara yol açar. Buna halk dilinde “vurgun yemek” denir. Damarlardaki kabarcıkları küçültmek ve yok etmek için aynı basınca tekrar dönmek gerekir. Bu da ancak “basınç odaları”nda mümkündür. Vurgun yiyen hasta, uzman yardımıyla basınç odasına alınır, dokularındaki kabarcıkların küçültülmesi sağlanır.

Milliyet Ege
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2008 Cumartesi 10:19:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?