5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Annesi için engellerini unuttu

Muğla'nın Fethiye İlçesi'nde işitme engelli 33 yaşındaki Mutlu Sanal, felçli annesi 65 yaşındaki Zehra Sanal'a bakabilmek için bütün engellerini unuttu. İşitme engelli olduğu için 29 yıldır annesinin yardımıyla hayatını sürdüren Mutlu Sanal, annesine bakmak için evde temizlik yapıyor, bulaşık yıkıyor, yemek pişiriyor. Annesinin kendisini yıllarca sırtında taşıdığını belirten Mutlu, Artık sıra bende, ben onu bir ömür sırtımda taşırım dedi.

Fethiye'de doğumundan hemen sonra 'sarılık' geçiren Mutlu Sanal, duyma yetisini kaybetti. Konuşma güçlüğü de çeken Mutlu Sanal, öğretmen olan annesi Zehra Sanal'ın yardımıyla yaşadı. 5 yaşına kadar sürekli tedavi gören ve yürüyemeyen Mutlu, ayağa kalktıktan sonra okula gönderildi. Okuma yazma öğrenen Mutlu, yine annesinin yardımıyla 'dudak okumayı' öğrendi. Çevresiyle bu sayede iletişim kuran Mutlu, tüm engellerine rağmen annesinin yardımıyla hayata tutunmayı başardı. Oğlunun mutluluğu için bir ömür harcayan anne Zehra Sanal, 4 yıl önce beynindeki damar tıkanıklığı nedeniyle rahatsızlandı. Tedavisinin ardından sağ tarafı tamamen felç olan Zehra öğretmen, bakıma muhtaç hale geldi.

ROLLER DEĞİŞTİ

Zehra öğretmenin yatağa mahkûm olmasıyla birlikte evdeki roller tamamen değişti. 11 yıl önce babasını kaybeden, 2 ağabeyi de İstanbul'da oturan Mutlu, annesine bakmak için kolları sıvadı. Bütün engellerini unutan Mutlu, felçli annesinin en büyük yardımcısı oldu. Kısa zamanda ev işlerini öğrenen Mutlu, evde temizlik yapıyor, bulaşık yıkıyor, alışveriş yapıyor. Yemek yapmayı da öğrenen Mutlu, annesinin emekli maaşını bankadan çekip, faturaları da ödüyor. Yıllarca kendisine bakan annesinin eli ayağı olan Mutlu, onu gitmek istediği her yere kucağında taşıyor.

'EKİP OLDULAR'

Alışveriş yaparken konuşma zorluğu nedeniyle sıkıntı yaşadığını belirten Mutlu Sanal, O zaman cep telefonuyla annemi arıyorum ve yardım istiyorum dedi. Annesini çok sevdiğini kaydeden Mutlu, Annemle birbirimizi tamamlıyoruz. Her sorunu birlikte aşmaya çalışıyoruz. Anneme yardım etmek, onu mutlu görmek beni de mutlu ediyor diye konuştu.

Oğlu sayesinde yaşamını sürdürdüğünü vurgulayan Zehra öğretmen, Mutlu, henüz 5 günlükken sarılık oldu. Duyma yetisini kaybetti. 5 yaşına kadar yürüyemedi, oturamadı. Okula gitmesi için İzmir'e yerleştim ve orada ilkokulu bitirmesini sağladım. 11 yıl önce eşim Savaş Sanal'ı kaybettikten sonra Mutlu'yla birlikte yaşamaya başladık. Yıllarca Mutlu'nun hayatını sürdürmesi için çabaladım. Ben felç olduktan sonra benim en büyük yardımcım oldu dedi.

Geçmişteki emeklerimin karşılığını aldığını vurgulayan Zehra Sanal, Mutlu, 3 yıl boyunca Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nde seramik kursuna gitti. Satıp para kazandığımız eserleri dahi oldu. Hem kendisine bir iş olanağı sağlandı hem de el becerisi edindi. Evde de çok başarılı oldu. Engelli aileler çocuklarına sahip çıksın ve onalardan utanmasın. Onları topluma kazandırsın diye konuştu.


 

...
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2011 Çarşamba 01:11:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?