4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Antik kentte 1600 yıl sonra ilk konser

ANTİK KENTTE BİN 600 YIL SONRA İLK KONSER

Lelegler, Karialılar, Helenler, Romalılar, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminden kalıntılarıyla 2 bin 400 yıllık bir tarihi barındıran Yatağan’daki Stratonikeia Antik kentinin 15 bin kişilik antik tiyatrosunda bin 600 yıl sonra ilk defa konser verildi. Konseri Muğla Valisi Fatih Şahin, Yatağan Kaymakamı Dr. Hasan Tanrıseven, CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, İl Genel Meclis Başkanı Zeki Köylü, Belediye başkanları da izledi. Antik tiyatro’daki konsere Muğla başta olmak üzere Yatağan, Milas, Bodrum’dan yaklaşık iki bin kişi katıldı.

1. Karsanat Stratonikeia Barok Festivali kapsamında Bodrum Karia Kültür ve Sanat Derneği tarafından 15 bin kişilik amfi tiyatroda hiçbir ses düzeni kullanılmadan amfi tiyatronun kendi akustik şartları içerisinde verilen konser izleyicileri büyüledi. Lelegler, Karia’lılar, Helenler, Romalılar, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi olmak üzere farklı medeniyetleri barındıran 2 bin 400 yıl Stratonikeia antik kentindeki bin 600 yıllık bir geçmişi bulunan amfi tiyatroda ilk defa verilen konser büyük beğeni topladı.

Bu yıl ilk defa (Bodrum Kültür ve Sanat Derneği) KARSANAT’ın bünyesinde kurulan Karya Barok Topluluğu, Barok Dönemi’nin ünlü bestecileri G.F. Haendel, Vivaldi, Pergolesi, L. Leo, Caccini, L. Vinci, Caldara, Stradella’ya ait opera aryaları ve Devlet Sanatçısı Prof. Dr. Nevzat Atlığ’nın danışmanlığında aynı döneme ait Dedeefendi’den eserleri ile konuk sanatçılar Özge Eyüpoğlu-soprano, Sefa Hastaoğlu-kanun ve Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’ne uyarlanmış olarak dinletiler geceye renk kattı. Sanat Yönetmenliğini-Gülderen Erdoğmuş ve Müzik Yönetmenliğini Nihan Atlığ Simpson’un ve organizasyonunu Rezzan Şebin’in gerçekleştirdiği festival bünyesindeki konserin Solist Sanatçıları: Nuri Harun Ateş-kontrtenor, Kaan Buldular-kontrtenor, Gülderen Erdoğmuş-mezzosoprano, Evrim Keskin-mezzosoprano, Pelin Tanca–Soprano eserleri seslendirdi. Karya Barok Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nün uluslar arası üne sahip sanatçıları Nilgün Ketenci-1.keman, Rüstem Mustafayev -2.keman, Öykü Koçoğlu-viola ve Suna Yüksel -viyolonsel sanatçılara eşlik etti.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ağustos 2010 Pazartesi 13:00:03
Güncelleme :23 Ağustos 2010 Pazartesi 17:14:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?