5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Antik kentte yeni tapınak

Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Gümüşlük beldesinde Antik Myndos Kenti kazıları çerçevesinde Tavşan Adası'nda din adamları ve azizlerin ikamet ettiği kutsal tapınak ve tapınağa ait 12 su sarnıcına ulaşıldı.

Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Durmuş Altan, "Geçtiğimiz yıl burada kafalarına çivi çakılmış dönemin ilk Hıristiyan din adamlarının ve 4 çocuğun kafataslarını bulduğumuzda tapınak olabileceği varsayımında bulunmuştuk. Şimdi burada 2 bin 400 yıllık tapınak ve tapınağa ait su sarnıçları ile din adamlarına ait mezarları gün ışığına çıkardık. Adadan kazdıkça tarih fışkırıyor" dedi.

Gümüşlük beldesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gümüşlük Belediyesi'nin katkılarıyla, Uludağ Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında yürütülen Antik Myndos Kentini Kurtarma Kazıları kapsamında sahilden 100 metre yürüyerek geçilen Tavşan Adası'nda (Asar Adası) kutsal tapınak, tapınağa ait su sarnıçları ve din adamlarının mezarlarına ulaşıldı.

Kazı başkan yardımcısı Doç. Dr. Durmuş Altan ile Uludağ, On Sekiz Mart ve Selçuk üniversitelerinin arkeoloji bölümlerinden 22 öğrencinin katıldığı çalışmalarda, gün ışığına çıkarılan eserlerin 2 bin 400 yıllık olduğu, Antik Myndos Kenti'nin kutsal alanı ve tapınağı olarak kullanıldığı saptandı. Çalışmalarda tapınağa ait sütunlar ve sunak ile 20-40 metreküp kapasiteli 12 adet su sarnıcı gün ışığına çıkarıldı. 2 bin 400 yıl önce Helenistik dönemde kullanılan su sarnıçların temiz olması dikkat çekti.

Doç. Dr. Durmuş Altan, yaptığı açıklamada, çalışmaların sütunlar ve sunak çevresinde devam ettiğini söyledi. Durmuş, "Geçen yıl burada kafalarına çivi çakılmış dönemin ilk Hıristiyan din adamları ile 4 cocuğun kafataslarını bulduğumuzda tapınak olabileceği varsayımında bulunmuştuk. Şimdi burada 2 bin 400 yıllık tapınak ve tapınağa ait su sarnıçları ile din adamlarına ait mezarları gün ışığına çıkardık. Adadan kazdıkça tarih fışkırıyor. İlerleyen günlerde bölgeyi adeta bir açık hava müzesine çevirecek tarihi eserlerin gün ışığına çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Kafalarına çivi çakılmış din adamları

Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Şahin de, Tavşan adasında geçen yıl Temmuz ayında yapılan kazılarda kafalarına 6-8 cm.lik çiviler çakılmış sekiz din adamı ve dört çocuğa ait kafatasları bulunduğunu ve görenleri dehşete düşürdüğünü hatırlattı.

Kafataslarının gövdelerinden ayrı olduğunu da kaydeden Şahin, kafataslarının ve yeni gün ışığına çıkarılan mezarların M.S. 4. yüzyılda Hıristiyanlığın yeni yayılmaya başladığını Geç Bizans dönemine ait olduklarının saptadığını anlattı.

Geç antik döneme ait olan kafataslarının antropolojik açıdan incelenmesi Burdur'a gönderildiğini ifade eden Doç. Dr. Mustafa Şahin, "Buradaki genel görüş, din adamları ve çocukların kafalarına çivi çakılmak suretiyle öldürüldükleri, daha sonra başlarının kesildiği ve ibreti alem olsun diye büyük bir olasılıkla halka gösterildiği, daha sonra da gelişigüzel gömüldüğü yolunda. Burada olduğu gibi kafatasına çivi çakıldıktan sonra başları vücutlarından ayrılan ve yaşları 4-40 arasında olan 12 kafatası bize bu bölgedeki en eski kilise ve Hıristiyanlığın yayılmaya başladığı merkezlerden biri olarak Myndos kentini gösteriyor Hıristiyanlık tarihini aydınlatacak daha detaylı bilgilere ulaşma fırsatını yakaladık. Bu nedenle Tavşan Adası turizme açıldığında muhtemelen önce Hıristiyanların büyük ilgisini çekecek ve yoğun bir şekilde dini ziyaretler başlayacaktır. Ada yabancı turist akınına uğrayacak" dedi.
 

...
Yayın Tarihi : 9 Ağustos 2011 Salı 17:00:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?