5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Arıcılar kendi şirketlerini kurdu

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), bal ihracatındaki sıkıntının aşılması ve kaliteli balın dış piyasaya satılması amacıyla birlik bünyesinde şirket kurdu.

MAYBİR ve MAY-BAL A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Şahin, bir basın toplantısı düzenleyerek, Muğlalı arıcıların bundan sonra ürecilerini kendilerinin paketleyip, pazarlayacaklarını açıkladı. Dünya çam balı üretiminin yüzde 90'ının Türkiye'de, yüzde 75'inin ise Muğla'da olduğunu, balla ilgili olumsuzluklardan en çok Muğla'nın etkilendiğini belirten MAYBİR Başkanı Şahin, "Gerek Türkiye'de, gerekse Muğla'da arıcılık sona erme noktasına geldi. MAYBİR olarak hazırladığımız eğitim projemizi AB'nin desteğinde, Ankara, Hacettepe, Muğla ve Ege Üniversitesi'nin uzmanlarının elinde gerçekleştirdik. Eğitim programıyla arıcılılarımız bilimsel arıcılığı öğrenirken, 2 veteriner hekim arıcılık ihtisası yaparak, Türkiye'nin ilk arı veteriner hekimleri olarak arazide çalışmaya başladı. Arıcılıkta kullanılan bütün araçlar AB standartlarında yenilendi. Arıcılarımızı kayıt altına aldık. Bu alanda Türkiye'nin ilk veri tabanını oluşturduk. Eğitim projemiz tamamlandı, ama 2 veteriner hekimimiz ve öteki uzmanlarımızla birlik olarak danışmanlık ve eğitim hizmeti vermeye devam ediyoruz" dedi.

Yapılan çalışmalarla balda naftalin ve antibiyotik kalıntılarıyla sahte bala karşı Muğla'dan savaş açtıklarını, bunun için 'doğal çam balı' üretimine geçtiklerini ifade eden MAYBİR Başkanı Şahin, "Birliğimizin projesiyle birlik üyelerimizin ürettiği ballarda şeker birleşenlerine ve antibiyotik kalıntılarına bakıldığında yüzde 90'lık başarı sağlamış bulunuyoruz. Üyelerimizin ürünlerini üretim ve pazarlama aşamasında tahlil ettirip, ellerine güvenlik belgesi veriyoruz. Ancak pazarlama konusunda problem olduğunu da gördük ve kendi şirketimizi kurduk. Bu şirkete sadece birliğimiz üyeleri ortak olabiliyor. Bundan böyle Muğla çam balı ve diğer arı ürünleri MAYBİR güvencesinde, MAY-BAL tarafından pazarlanacak" şeklinde konuştu.

MAY-BAL ürünlerinin önümüzdeki günlerde bütün marketlerin raflarında yerini alacağını açıklayan Şahin, "MAY-BAL üyelerimizin ürünlerini toplamadan önce Ege Üniversitesi Araştırma Geliştirme laboratuarlarında analiz yaptırmaktadır. Bununla yetinmiyoruz, toplanan balları paketlerken dolumu aşamasında bir kere daha analize tabi tutuyoruz. Son aşamada MAY-BAL etiketli kavanozların kapaklarına güvenlik şeridi koyuyoruz. MAY-BAL etiketli ve güvenlik kapaklı kavanozlardaki ürün gönül rahatlığıyla tüketilebilir. AB destekli eğitim uygulamamızın sonunda AB'de marka olmaya hazır, Muğla ürünü olan ve herkesin güvenle tüketebileceği balımız var diyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2006 Cumartesi 20:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?