4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Arıcılık Kongresi başladı

BAL ÜRETİMİNDE KÜRESEL İKLİM TEHDİDİ

Muğla Üniversitesi ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen 2. Uluslar arası Muğla Arıcılık ve Çam balı Kongresi Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) salonunda başladı.

Muğla Valisi Fatih Şahin, Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Bahri Yılmaz, çok sayıda yöre arıcısının katıldığı ve 5-8 Ekim tarihleri arasında yapılacak olan kongreye, 12 ülkeden yaklaşık 120 Türk ve yabancı bilim insanı katılıyor. Kongrede, Arıcılık ve arıcılık ekonomisi, Arı biyolojisi ve ıslahı, arı sağlığı ve sağlıklı arı yetiştiriciliği, arı florası ve verimlilik, çam balı ve çam pamuklu koşnili, arı hastalıkları ve zararlıları ile çevre ve arıcılık konularında sunum yapılacak.

2. Uluslar arası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi’nin açılışında konuşan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, 4 yıldır bal üretiminde büyük oranda düşüş yaşandığını belirterek, “2006 yılından bu yana küresel iklim değişikliği nedeniyle bal üretimi tüm dünyada azaldı. ABD 2006 yılında bunun önlemini alarak Senato’da önemli kararlar ve önlemler aldı. TBMM’de de en azından 2010 yılında küresel iklim değişikliklerine karşı bal üreticilerine yönelik kararların alınmasını bekliyoruz. Dünya’da çam balı üretim merkezi Muğla. Fakat Basralı çam alanlarının her geçen yıl azalması çam balı üretimini düşürdü. Çevre ve Orman bakanımızın Basralı çam alanlarının arttırılmasına yönelik çalışmasını Muğlalı arıcılar olarak destekliyoruz” dedi.

“ARICILARA KOLAYLIK SAĞLIYORUZ”

Muğla Valisi Fatih Şahin, kongrenin ikinci defa Muğla’nın ev sahipliğinde yapılmış olmasından dolayı mutlu olduğunu ifade ederken, “Dünya’nın en fazla çam balı üretiminin yapıldığı bölge Muğla bölgesi. Türkiye’nin yüzde 80 çam balı üretimi Muğla’da gerçekleşiyor. Yöremize Muğla dışından çok sayıda arıcı geliyor. Valilik olarak her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Bu kongreler, Dünyadaki bal üretiminin arttırılması açısından önem taşıyor. Kongrenin üçüncüsünü de Muğla’da yapılması için her türlü desteği vermeye nazırız” diye konuştu.

“ARI ÖLÜMLERİ GLOBAL SORUN OLDU”

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrettin Akaya, son yıllarda sıklıkla karşılaşın ve nedeni bilinmeyen arı ölümleri ile ilgili verdiği bilgide, “İstanbul’daki arılıklarda 2001-2002 kışı ve sonrasında tespit ederek ortaya koyduğumuz aşırı arı ölümleri ve koloni sönmeleri, Amerika’da 2004 yılında, ülkemizde 2005-2006 kışı sonrası hissedilir şekilde ülkesel ve global bir sorun haline gelmiştir. Bu dönemlerde bazı ve bölge veya iklimlerdeki arılıklarda neden ve nereden ileri geldiği tam olarak anlaşılamayan anormal koloni kayıpları yüzde 30’lar ile yüzde 100’ler arasında seyretti. Tüm aracılık ve doğal bitki dölleme sektörleri sıkıntılı ve stresli anlar yaşamaya başladı. Neyin ve nelerin neden olduğuna ilişkin tam bir uyum olmayan bu kayıplar Koloni Çökme Bozukluğu olarak adlandırıldı. Muhtemel sebepler arasında, küresel ısınmaya bağlı iklimsel faktörler, genetik değişikliğe uğramış ürünler, elektro manyetik radyasyon, yüksek gerilim hatları ve baz istasyonları, çevre kirliliği, arılarda genetik yapılanmadaki bio çeşitliliğin eksilmesi gibi faktörlerdir. Bunların pek çoğu arıcıya ait veya arıcılığın tam olarak iyi bilinmemesinden kaynaklanan etkenler olarak göze çarparken, bir kısmının da son yıllarda artan aşırı çevre kirlenmesine ve küresel ısınmanın neden olduğu iklimsel değişiklikler olarak kendini göstermektedir” şeklinde konuştu.

BAL ÜRETİMİNDE KÜRESEL İKLİM TEHDİDİ
BAL ÜRETİMİNDE KÜRESEL İKLİM TEHDİDİ
BAL ÜRETİMİNDE KÜRESEL İKLİM TEHDİDİ
BAL ÜRETİMİNDE KÜRESEL İKLİM TEHDİDİ
BAL ÜRETİMİNDE KÜRESEL İKLİM TEHDİDİ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Ekim 2010 Salı 14:07:05
Güncelleme :5 Ekim 2010 Salı 16:25:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?