22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Arıcılık Kongresi başladı

Muğla Üniversitesi Arıcılık ve İpekböcekçiliği Araştırma ve Uygulama Merkezi ve Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) tarafından ortaklaşa düzenlenen "1.Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi" Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi salonunda başladı.


27 Kasım 2008 tarihine kadar sürecek olan kongreye 11 ülkeden yabancı bilim insanı kongrede ‘Çağrılı’ ve ‘Poster’ bildiri sunacak. Kongrede,Türkiye ve Muğla arıcılığının ve arıcılarının teknik ve ekonomik sorunları, konularında uzman ulusal ve uluslararası kurum ve kişilerin katılımıyla tartılaşacak. Kongrede düzenleme kurulu tarafından belirlenen konu başlıkları altında; uzman bilim insanı konuşmacıların yanı sıra sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve özel sektör temsilcileri kendi sorunlarını ve çözüm önerilerini sunma fırsatı bulacak.

Toplantının açılışında konuşan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, “İlk defa düzenlediğimiz arıcılık ve çam balı kongresine 11 ülkeden ve Türkiye’deki üniversitelerden işin uzmanı bilim insanları katılıyor. Bunun yanında Türkiye’deki 76 ilin Arıcılar Birliği Başkanı da kongremize katılıyor. Kongre Türkiye’de ilk defa düzenleniyor. Biz kongreye sadece arıcıları çağırmıyoruz. Tarımsal faaliyet gösteren herkesi çağırıyoruz, gıdacıları da çağırıyoruz. Bütün dünyanın 11 ülkesinin biliminsanı burada. Herkesin bu kongreye sahip çıkmasını bekliyoruz. Bizim asıl amacımız, bu kongrede çoğunluğu sağlayarak 2009 yılında Fransa’da Dünya Arıcılar Birliği Kongresi için adaylık oylaması var. 2013 yılında yapılacak olan Dünya Arıcılar Birliği’nin kongresine Muğla olarak talip olacağız. Bu kongre ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Kongreden bizim beklentimiz, çam balı veya diğer bal ürünlerinde yabancı madde katkısının ortadan kaldırılması, çam balı üretim sahalarının genişletilmesi, çevrenin korunması ve bilinçli bal üretiminin sağlanması. Türkiye’nin yüzde 80’lik çam balı üretimini sağlayan Muğla’da son iki yılda çam balı üretimi hiç olmadı. Bunda küresel iklim değişiklikleri, çevre sorunları ve yangınlar etkili oldu. Muğla’nın yıllık çam balı üretimi normal şartlarda 20-25 tondur. Bu yıl iki yıllık aradan sonra 10-12 bin ton civarında bir çam balı üretimi var. Fakat yetersiz” dedi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Küçük Kanatlılar Daire Başkanı Muhittin İyimaya da, “Kovan başına verimi arttırmak, yerli ırkların korunmasını sağlamak, üreticilerin örgütlenmesini sağlamak, ana arı üretimini arttırmak, ülke arıcılığını ülke ve uluslar arası platformlarda tanıtmak için son beş yıl içinde önemli çalışmalar ve mevzuat değişikliği yapıldı. Arıcılık yönetmeliği, ana arı üretim talimatnamesi günün şartlarına ve Bakanlığın hedeflerine göre değiştirildi. Islah yetiştirme ve pazarlama konusunda üreticinin önündeki yasal engeller kaldırıldı. 4631 sayılı kanun çerçevesinde ıslah birlikleri kuruldu. Bugün Arı Yetiştiricileri Birlikleri 76 ilde 28 bin üye ile örgütlü hale geldi. Arıcılıkta belki de dünyada ilk kez uygulanan kayıt sistemine geçildi ve 30 kovan ve üzeri aktif koloniye sahip üreticiler tespit edilerek 2 milyon 688 bin kovan kayıt altına alındı” diye konuştu.

Muğla ilinde bal üretiminin önemli bir gelir kaynağı olduğuna işaret eden Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak ise, şunları söyledi: “Günümüzde başta küresel ısınma olmak üzere değişik gelişmelerden dolayı gıda stoklarımızın önemini biliyoruz. Bu açıdan hiçbir teknolojik yatırım yapmadan üretilen bal, ayrı bir önem kazanmaktadır. Ülkemiz ve Muğla ili çam balı üretiminde dünyada önemli ve ayrıcalıklı bir yere sahip. Koloni varlığı olarak da önemli bir yerdeyiz. Muğla’da 4 bin aile arıcılıktan geçiniyor. Yıllara göre üretim değişiklik gösterse bile, Muğla’daki arıcılık ve bal üretimi önemli bir gelir kaynağı. Buna karşılık arıcıların sorunları çok. Ancak. Tarım Bakanlığı, Birlikler ve üreticiler ortak politikalar çerçevesinde önemli adımlar atıyorlar. Verim ve kalitenin arttırılması için gayret gösteriliyor. Arıcılığın en temel sorunları üretim ve pazarlama. Bir tüketici olarak balın içinde ‘Acaba şu madde mi var’ diye hala düşünüyorsak, birlikler ve üreticiler bu konuyu bir daha masaya yatırmak zorundadır”
3 gün devam edecek olan "1.Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi"nde faaliyet gösteren firmaların ürünlerini ve çalışmalarını tanıtabilecekleri stantlar açıldı. Kongrede, arı ve arıcılığın tanıtıldığı fotoğraf sergisinin yanı sıra "En İyi Süzme Çam Balı" yarışması düzenlenecek ve dereceye giren arıcılar ödüllendirilecek.

iha
Yayın Tarihi : 25 Kasım 2008 Salı 14:29:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?