4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Arıtma inşaatı başladı

Muğla Belediyesi’nin kanalizasyon ve alt yapı çalışmalarının sonuna gelmesinden sonra şimdi de Atık su arıtma tesislerinin inşaatı başladı. Düğerek yolu üzerinde Düden yanında başlayan inşaat çalışmalarında yol açma çalışmaları devam ediyor.

27 Ocak 2009 tarihinde ihalesi yapılan Muğla Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi, ilk etapta 100 bin kişiye hizmet verecek ve günlük 17 bin 100 metreküp su arıtacak. Muğla’nın önemli projelerinden biri olan atık su arıtma tesisi ile ilgili bilgi veren Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün “Bu tesis 2020 yılına kadar 100 bin nüfusun ihtiyacını karşılayacak. Günlük 17 bin 100 metreküp arıtma yapacak. Yapılan eklemelerle tesis 2040 yılı ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde projelendirilmiştir. 2040 yılı için tasarlanan atık su arıtma tesisi de 128 bin kişi ye hizmet edecek ve günlük 23 bin 250 metreküp atık suyu arıtacak kapasitede olacak. Atıksu Arıtma Tesisi sahası Muğla Ovasının güneyinde bulunan düdenin yakınında 5.8 hektarlık bir alanda yol açma çalışmaları ile başladı” dedi.

Proje kapsamı hakkında bilgi veren Başkan Gürün, “Proje kapsamında, aktif çamur prosesi ve anaerobik çamur çürütmeyi içeren Atık Su Arıtma Tesisi İnşaatı. Atık Su Arıtma Tesisinden terkedilmiş kum ve çakıl ocağındaki depolama havuzuna bağlantı yapacak arıtılmış atık su terfi hattının inşası, sulama suyu terfi hattının inşası, 200 m3 hacimli sulama suyu deposu ve Atık Su Arıtma Tesisinden sulama suyunu pompalayacak olan pompa istasyonunun yapılması ve atık su şebekesinden gelen suyu Arıtma Tesisine iletmek üzere Düğerek Pompa İstasyonu inşaatı işi ile yaklaşık olarak 1,400 metre uzunluğunda 280 mm çaplı HDPE boru döşenmesini kapsıyor” dedi.

KENDİ ENERJİSİNİ KENDİSİ ÜRETECEK

Muğla Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi kendi enerjisini kendisi üretecek. 360 hanenin 1 aylık elektrik giderini sağlayarak işletme maliyetini düşürecek. Tesis enerjisini kendi üreterek maliyetlerde önemli ölçüde düşüş yaşanacak. Tesisin 2010 yılı içinde hizmete girmesi hedefleniyor.

 

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2010 Cuma 16:20:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?