22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Aslı çalındı, kopyası dikildi

Datça Belediyesi tarafından heykeltıraş Elbruz Denge’ye yaptırılan bereket tanrıçası Demeter heykeli, Ilıca Göl’ün güney kıyısına yerleştirildi. Sazlıkların arasında doğal bir fon içerisinde yer alan Demeter heykeli ile Datça yeni bir güzellik daha kazanmış oldu. Heykeltıraş Elbruz Denge daha önce Knidos Aslanı, Datça Bademi ve salyangoz heykellerini yapmıştı. 

Demeter, Yunan mitolojisinde tarım ve bereket tanrıçası olarak adlandırılır. Homeros'un destanlarında, "Güzel saçlı kraliçe" ya da "Güzel örgülü Demeter" diye geçer. İnsanlara toprağı ekip biçmesini öğreten bu tanrıçadır. Tanrıca, özellikle de buğdayı simgeler. MÖ 330’lardan, burada bulunan muhteşem Demeter heykeli 19.yy.da İngiltere’ye kaçırılmış ve şu anda British Museum’da sergileniyor.
Demeter, heykellerinde baygın bakışlı, sarı saçları omzuna dökülen, güzel bir kadın olarak gösterilirdi. Sağ elinde bir buğday başağı, sol elinde de yanan bir meşale tutardı. Roma mitolojisinde ona Ceres denilirdi. Efsaneye göre, bir gün Tanrıça Demeter’in kızı Persephone arkadasları ile tarlada çiçek toplarken çayır birden ikiye yarılır ve yeraltı tanrısı Hades, yeryüzüne çıkar. Aşık olduğu Persephone'u yeraltına kaçırır ve ona orada nar yedirir. Inanışa göre ölüler ülkesinde bir şey yiyen bir daha oradan çıkamaz. Demeter kızını aramak için yollara düşer ancak onu hiçbir yerde bulamaz. Üzüntüsü öyle büyük olur ki hayata küser. Sonunda her şeyi gören ve bilen güneş tanrısı Helios ona kızının yer altına kaçırıldığını söyler. Bunun üzerine Demeter Olympos’tan kaçar, yüreği sızlayarak ıssız bir yere çekilir. Onun küsmesiyle toprağın bereketi kalmaz, insanlar kıtlık tehlikesine uğrarlar. Tanrılar tanrısı Zeus, Demeter ve yeraltısı tanrısı Hades’i barıştırmaya çalışır. Ancak Demeter yalvarmalara kulak vermez. Bütün yalvarmalarının boşa gittiğini gören Zeus, sonunda Persephone’nin yılın üçte ikisini yani çiçek açma ve meyve zamanını, annesi Demeter’in, geri kalan üçte birini, yani kışı da kocası Hades’in yanında geçirmesini kararlaştırır. Böylelikle toprağa yeniden bereket gelir. Persephone her yeryüzüne çıktığında, Demeter, yeryüzüne baharı getirir.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 18:07:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?