22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Ata yadigarı Allah'a emanet

Muğla'nın Dalaman İlçesi'nde, Atatürk'ün emri ile Başbakan İsmet İnönü tarafından zamanın Nafia Vekili (Bayındırlık Bakanı) İsmet Çetinkaya'ya verilen talimatla 1934 yılında yaptırılan yörenin ilk köprüsünün kaderine terkedildiği ileri sürüldü. SEKA Kağıt Fabrikası'ndan emekli işçi Ramazan Kaya (74), üzerinde çatlaklar oluşan Atatürk Köprüsü'ne bakım yapılmamasının Ata'ya ihanet olduğunu söyledi.


Köprü ile yaşıt olan Ramazan Kaya, babasının anlattıklarından öğrendiği kadarıyla, Dalaman Çayı'nın Dalaman ile Ortaca'yı ayırdığını belirterek, “Ulaşım çayın suyunun fazla olmadığı dönemlerde çayın içinden ya da hayvanlarla sağlanırmış. Hatta postacılar, mektupları birbirlerine suyun ortasına kadar yürüyüp buluşarak değiş tokuş yapıp geri dönerlermiş. Çayın fazla taştığı günlerde de ‘Çaycı’ adı altında atlarıyla karşıdan karşıya insanları geçirenler varmış” dedi.

Kaya, köprünün yapım hikayesini ise şöyle anlattı:
“O yıllarda Ortaca'nın adı Terzialiler Köyü imiş ve adı Çakallık olan Dalaman beldesine bağlıymış. Ortaca'ya gidip gelmek büyük sorun olduğundan ulaşım ancak at veya eşeklerle sağlanıyormuş. Direkt köprü isteseler kimse yapmayacağı için 1934 yılında Terzialiler eşrafı, Atatürk'ü Ortaca'ya davet etmiş. Ancak ulaşım sıkıntısı çektiklerini, Dalaman Çayı'ndan geçmenin çok zor olduğunu da belirtmişler. Atatürk, Dalaman Çiftliğine gelmeyi çok istediğini, oraya bir köprü yapıldıktan sonra geleceğini, köprünün yapılması için de Başbakan İsmet İnönü tarafından zamanın Nafia Vekili (Bayındırlık Bakanı) İsmet Çetinkaya'ya talimat verildiğini belirten bir mektup göndermiş. Dalaman Köprüsü'nün yapımına 1934 yılında başlanmış. Köprü, Dalaman çiftliğindeki 170 işçi tarafından, bir yıl içinde Fransız mimarisine uygun olarak, bombeli kemer şeklinde, 4 metre genişliğinde, 3 ayak üzerinde 14 metre yüksekliğinde, 85 metre uzunluğunda inşa edilmiş. Ancak, köprüden geçmek Atatürk'e nasip olmamış.”


YENİ KÖPRÜ YAPILINCA KADERİNE TERK EDİLDİ


Kaya, yeni köprüler yapılınca bu köprünün 1974 yılından itibaren karayolu güzergahından çıkartıldığına ve bakımsız kaldığına da dikkati çekti. Köprünün üzerinde zaman içinde meydana gelen birkaç deliği çevredeki işyeri sahiplerinin imece usulü onardıklarını da aktaran Kaya, “Köprü şu an kaderine terkedilmiş durumda. Ama o kadar sağlam yapılmış ki 1957 yılındaki Fethiye'yi yerle bir eden depremde bile bir şey olmadı. Hatta 1997-1998 yıllarında Dalaman Çayı taştığında yeni köprü zarar görünce, ulaşım bir aylığına tarihi köprüden verilmişti” diye konuştu.


Karayolları yetkilileri ise köprünün bakımlarının belirli zamanlarda yapıldığını iddia ederek, önümüzdeki yıl tekrar bakıma alınacağını kaydetti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2008 Cuma 11:25:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?