4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Ata'nın Marmaris’e gelişi kutlandı

ATATÜRK’ÜN MARMARİS’E GELİŞİ İLK KEZ KUTLANDI

30 OCAK 1933 tarihinde, ulu önder Atatürk’ ün Gülcemal isimli Vapur ile Marmaris’ e gelişi ilk kez düzenlenen bir törenle kutlandı. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Marmaris Şubesi tarafından organize edilen sade törende Atatürk anıtına çelenk sunuldu. ADD Marmaris Şubesi Başkanı Mukbil Gülkokan “Tarihi kanıyla yazanların anısına Marmaris’e yakışır bir şehitler abidesi yapılmalıdır. Evlatlarımıza, torunlarımıza, ve onların yetiştirecekleri kuşaklara, bu vatanın ne zorluklarla kurtarıldığı ve Cumhuriyetin kazanımlarının bedelinin ne olduğu kanıtlarıyla miras bırakılmalıdır” dedi.

ADD Marmaris Şubesinin kuruluşunun 15’inci yıldönümü ve Ulu Önder Atatürk’ün Gülcemal isimli vapurla Marmaris’e gelişinin 77 inci yılı nedeniyle tören düzenlendi. Törene Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Armutalan Belediye Başkanı Muhammet Ünlü, Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli, ADD üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Denizde ise yeşil Marmaris firmasına ait katamaran ve gemiler Türk Bayrakları ile törene eşlik ettiler.

ADD Marmaris Şubesi Başkanı Mukbil Gülkokan tarafından Atatürk Anıtına sunulan çelenkin ardından İstiklal Marşı okundu. ADD Marmaris Şubesi Başkanı Mukbil Gülkokan Ulu Önder Atatürk’ ün Gülcemal isimli Vapur ile Marmaris’ e gelişi ve ADD Marmaris Şubesinin kuruluş yıl dönemi nedeniyle yaptığı konuşmasında “1995 yılının 30 Ocak Günü Atatürk Sevdalısı 7 kurucu üyemiz tarafından Atatürkçü Düşünce Derneği Marmaris Şubesi’nin açılışı bu onurlu tarihle özdeşleştirilerek yapılmıştır. Derneğimiz tarafından, 15 yıldır Atatürk ilke ve devrimlerinin topluma yaygınlaştırılması amacıyla kesintisiz hizmet verilmektedir. Yüce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Marmaris’imizi onurlandırışının yıldönümünü ilk kez kutluyoruz. Tarih, yaşanmış ve yazılmıştır, ancak unutturulamaz ve silinemez. Bu günkü törenin amacı tarihi gerçeklere ve değerlere sahip çıkmak içindir. Bilinçli birey ve bilinçli toplum olabilmek, evlatlarımıza ve onların yetiştireceği gelecek kuşaklarımıza tarihsel değerlerimizi ve bize yaşatılan onurları aktarabilmek amacıyla tarihimize sahip çıkmalıyız. Marmaris’in tarihi önemli olaylar ve kahramanlıklarla doludur. 30 Ocak, Atamızın Marmaris’ e gelişi, 25 Mayıs Marmaris’in İtalyan işgalinden kurtuluşudur” dedi.

MARMARİS’E ŞEHİTLER ANITI YAPILMALI

Marmaris’in tarih boyunca bir çok şehit verdiğini belirten Mukbil Gülkokan ilçeye şehitler anıtı yapılması gerektiğini de vurgulayarak “Efeler Diyarı Marmaris, Kurtuluş Savaşında Demirci Mehmet Efe ve Yörük Ali Efe komutasındaki milis kuvvetleri ve Serdengeçti müfrezelerinde çarpışan evlatları ile onurlanmıştır. 1894 yılında başlayan çeşitli savaşlarda, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı dahil olmak üzere Marmaris ve köylerinden 107 şehit verilmiştir. Tüm kayıtları mevcut bu şehitlerimizin anısına sahip çıkmak bizler için namus borcudur. Tarihi kanıyla yazanların anısına Marmaris’e yakışır bir şehitler abidesi yapılmalıdır. Evlatlarımıza, torunlarımıza, ve onların yetiştirecekleri kuşaklara, bu vatanın ne zorluklarla kurtarıldığı ve Cumhuriyetin kazanımlarının bedelinin ne olduğu kanıtlarıyla miras bırakılmalıdır. Bu ilk kutlamamız, bir kıvılcımdır. Bundan sonra bu kıvılcımı, aleve dönüştürmek ise öncelikli görevimiz olmalıdır” ifadelerine yer verdi.

Konuşmalardan sonra 10. yıl marşını söyleyen davetliler daha sonra tören alanından ayrıldılar.

ATATÜRK’ÜN MARMARİS’E GELİŞİ İLK KEZ KUTLANDI
ATATÜRK’ÜN MARMARİS’E GELİŞİ İLK KEZ KUTLANDI
ATATÜRK’ÜN MARMARİS’E GELİŞİ İLK KEZ KUTLANDI
ATATÜRK’ÜN MARMARİS’E GELİŞİ İLK KEZ KUTLANDI
ATATÜRK’ÜN MARMARİS’E GELİŞİ İLK KEZ KUTLANDI
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2010 Cumartesi 14:36:02
Güncelleme :30 Ocak 2010 Cumartesi 18:44:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?