16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Atık yağlar biodizele dönüştürülecek

Muğla’nın Bodrum ilçesinde konutlardan atık bitkisel yağların doğaya salınmadan önce toplanması için çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında ayrıca metal,kağıt, cam ve plastik atıklarda geri dönüşüm için toplanacak.


Bodrum Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nce başlatılan çalışma kapsamında pilot bölge olarak seçilen 559 konutun bulunduğu Kale Konut Sitesi’nde çalışmaya start verildi. Atık yağların toplanması ile ilgili Bodrum Belediyesi’nin çalıştığı lisanslı üç firmanın olduğu kaydedildi. Firmalar tarafından atık bitkisel yağların toplanması ile çevreye vereceği zararın önüne geçileceği ve biodizele dönüştürülerek ekonomiye kazandırılacağı bildirildi. Atık yağların toplanması çalışmasında konutlara 2-3 litrelik bidonlar dağıtılarak, bir süre sonra site içerisinde belirlenen noktada yada lisanslı firmanın aracı ile düzenli olarak dolaşımla evlerden toplanacak.


İlçede pilot bölge seçilen Kale Konut’ta atık yağların toplanmasının yanın da ambalaj atıklarının toplanması amacıyla belirli noktalara geri dönüşüm kumbaraları konuldu. Ayrıca geri dönüşüm torbalarının konutlara dağıtılmasına da başlandığı duyuruldu.
Çalışmanın, ilerleyen günlerde diğer sitelerde de başlayacağı belirten Belediye Temizlik İşleri Müdürü Memduh Bölük, “İlgili lisanslı firmalar ile yağları toplamaya başlandık. Amacımız çevreye zarar vermeden yağları toplamak. 1 litre bitkisel atık yağ,yani kızartmalık atık yağ 1 milyon metre küp suya zarar vermektedir. Aynı zamanda canlıların yaşamasını ve üremesine de zararı vardır. Bu atık yağlar direk lavabolardan atıldığı zaman kanalizasyonun tıkanmasına sebep olacak. Çözümü içinde ciddi rakamlar harcanması gerekecek. Toplanan atık yağlar Biodizel üretiminde kullanılacak. Evlere dağıtılan küçük bidonlarda toplanan atık yağlar büyük bidonlara aktarılacak. Lisanslı firma tarafından da alınarak götürülecek” dedi.
Bitkisel atık yağ toplama çalışması hakkında bilgi veren Palmiye Biyoenerji Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi Bodrum Bölge Sorumlusu Elvan Çakır Sevim de, yağların biodizele dönüştürüleceğini söyledi. Sevim, Bodrum’un Turgutreis beldesinde 30 ton kapasiteli depoları olduğunu belirterek, “Depoda toplanan yağlar biodizele dönüştürülecek. Bu çalışmayı Bodrum’un geneline yaymayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 17:36:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?