5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Avcıların hayrete düşüren tuzağı

Muğla'da kaçak avlanma yapıldığı ihbarını alan Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü (DKMP) ekipleri, bölgede avcılar tarafından kurulmuş çeşitli tuzaklar buldu . Bu tuzaklar içerisinde ise bıldırcın avlamak için MP3 cihazıyla kurulan düzenek görenleri hayrete düşürdü.

Milas’ın Ören Beldesi ile Muğla’nın Yalıkavak, Turgutreis ve Mumcular Beldeleri’nde Orman Koruma Muhafaza Memurlarıyla yapılan çalışmalara katılan Av ve Yaban Hayatı Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı 2’inci Başkanı Süha Umar çalışmaları sırasında, iki avcının suçüstü yakalandığını, kaçak avcılık yapan kişilere ’Avda kullanılması yasaklanan araç gereçlerin avlarda bulundurulması’ suçundan 200’er TL idari para cezası uygulandığını söyledi.

GÖÇ EDEN BILDIRCINLARI MP3 İLE YAKALAMAYA ÇALIŞIYORLAR
Rusya ve Ukrayna’dan göç eden bıldırcınların Türkiye üzerinden Kuzey Afrika’ya geçmeye çalıştıklarını, ülkemizde de belirli bölgelerde bir süre konakladıklarını ifade eden Umar, "Araştırma çalışmalarımız sırasında avcılar tarafından bölgeye yerleştirilen ilginç tuzaklara rastladık. Bazı avcılar ’Bıldırcın teypi’ dedikleri MP3 çalar ve hoparlörden oluşan ilginç tuzaklar kurmuş. Hazırlanan sistemden bıldırcın sesi yayınlayan avcılar, belirli mevsimlerde kuzeyden güneye, güneyden de kuzeye göç eden bölgedeki bıldırcınları yere indirdikten sonra yakalıyor.


Avcılar tarafından avlanmak için yapılan bazı uygulamalar ve yöntemler göçü kesiyor veya hayvanların kendileri için uygun olmayan yerlerde konaklamalarını sağlıyor. Bu tür uygulama ve yöntemler yüzünden hayvanlar telef olabiliyor" dedi.

Umar, denetimler sırasında, Yalıkavak’ta 3 adet bıldırcın teybine el konulup, teyp kurarak usulsüz avcılık yapan, R.H. ile S.C. hakkında yasal işlem yapıldığını, Yalıçiftlik- Çukurgöl Mevkisinde de, arazide kurulu ve çalışır durumda 5 adet bıldırcın teybi bulduklarını söyledi.

Vakıf ve DKMP görevlileri Bodrum ve Milas ilçeleri sınırları içinde yaptıkları denetimlerde ayrıca, Meşelik Köyü’nde, Kuzyaka Köyü’nde ve Karapınar Köyü’nde 1’er, Kısırlar Köyü’nde de 2 tane olmak üzere 5 adet arazide kurulu ve çalışır durumda bıldırcın teybi tespit ederek el koydu.

...
Yayın Tarihi : 12 Eylül 2011 Pazartesi 14:57:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?