4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Avrupa’nın balığı Güllük'ten

AVRUPA’YA BALIK İHRACATI

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Güllük beldesinde faaliyette buluan bir firmadan her 3 günde bir İngiltere, Hollanda, Belçika ve Fransa’ya işlenmiş çipura ve levrek balığı ihraç ediliyor.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) yönetim kurulu üyeleri, ilçede kültür balıkçılığı yapan bir balık firmasını ziyaret etti.

Firmalarının 1999 yılında kurulduğunu ve kendilerinin bu kuruluşu 2005 yılında satın aldıklarını anlatan firmanın Genel Müdürü A. Tolga Vural, Milas kıyılarındaki tesislerinde çipura balık üretip bu balıkları ihraç ettiklerini söyledi. Firmalarında 200 kişinin çalıştığını belirten Vural, fiyatlardaki düşüşten yakındı. İlk kez yöreye geldikleri 2005 yılında balık fiyatlarının 8 lira olduğunu ve bugün bu fiyatların her türlü girdideki fiyat artışına rağmen 6 liraya düştüğünü anlatarak bankaların da bu sektöre pek sıcak bakmamasından şikayetçi oldu.

Genel Müdür A. Tolga Vural, “Kültür balıkçılığı sektörü için çok olumsuz şeyler söyleniyor. Balık çiftlikleri çevreyi kirletiyor, deniliyor. Balığa çok olumlu bakılmıyor. Biz de bu yüzden hep yurt dışına çalışıyoruz. Ürettiğimiz balığı ihraç ediyoruz. Bankalar da bu sektöre nedense pek sıcak bakmıyorlar. Oysa biz balık ihraç edip ülkeye döviz kazandırıyoruz. 200 çalışanımız var. Onlara iş sağlıyoruz. Ürettiğimiz balığı İngiltere, Hollanda, Belçika ve Fransa’ya ihraç ediyoruz. 3 günde bir balıkları TIR’la Batı Avrupa’ya taze olarak gönderiyoruz” dedi.

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna da, 4-7 Mart tarihleri arasında bir Tarım ve Hayvancılık Fuarı düzenleneceğini belirterek, firmanın da bu fuarda ürünlerini sergilemesini önerdi. Tuna, ayrıca MİTSO’nun da kurucu müteşebbis heyet üyesi olduğu Organize Sanayi Bölgesi’nin altyapı projelendirme ihalesinin mart ayında yapılacağını kaydetti.

Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na katılmayı değerlendireceklerini belirten Genel Müdür A. Tolga Vural, OSB konusunu öğrenmekten de memnun olduğunu söyleyerek, “Bu OSB konusunu duymamız iyi oldu. Elbette o alanda biz de bir yer almak isteriz. İleride bütün tesislerimizi bir araya toplayabiliriz. Ağ bakımını, balık işlemeyi ve diğer işlerimizi aynı alanda yapabiliriz. Hatta bu alana bir de balık yemi fabrikası kurmayı bile düşünebiliriz. Bunu duyduğumuz gerçekten çok iyi oldu. Ziyaretiniz de çok yararlı oldu. En azından OSB konusunu öğrendik. Orada 30 dönümlük yer alabiliriz” şeklinde konuştu.

AVRUPA’YA BALIK İHRACATI
AVRUPA’YA BALIK İHRACATI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2010 Pazartesi 19:58:05
Güncelleme :1 Şubat 2010 Pazartesi 20:34:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?