4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Avrupa'nın tabutu Yenice'den

Muğla'nın Yerkesik beldesi Yenice köyünde 2000 yılında kurulan Melka Coffin Company şirketi, Hıristiyan dünyasının tabut ihtiyacının bir kısmını karşılıyor.

Şu anda yıllık yaklaşık 5 bin adet olan tabut üretiminde hedef yıllık 15 bin adet tabut üretmek. Tabut yapımında kullanılan ağaçlar özel olarak seçilirken, çam, kavak, meşe ağaçları kullanılıyor. Boy boy ve desen desen yapılan tabutların fiyatları işçiliğine göre değişiyor.

Yaklaşık bir tabut 250 YTL'den satılırken, şirketin Almanya irtibat bürosu kanalıyla buradan tüm dünya ülkelerine gönderiliyor. Özellikle Batı Avrupa ülkelerinde büyük talep gören Türk yapımı tabutlar, atölyede hazırlandıktan sonra özel ambalajlar içinde ihraç edilir hale getiriliyor. Uzun yıllar Almanya'da yaşayan İsmail Karadenizli, Yerkesik'in Yenice köyünde aldığı 10 dönüm arazi üzerine 2000 yılında kurduğu fabrikada bugün yaklaşık 15 işçi çalışıyor.

Tabut atölyesinde 15 ayrı modelde tabut üretilirken, üretilen tabutların tamamı yurt dışına gönderiliyor. Melka Coffin Company şirketinin fabrika sorumlusu Doğan Öztürk, 2000 yılında başladıkları tabut üretimini her geçen gün kapasite arttırarak devam ettiklerini belirterek, "Şirketimizin fabrikada ürettiği tüm tabutlar Almanya irtibat büromuz kanalıyla yurt dışına gönderiliyor. Avrupa ve dünya ülkelerine dağıtım buradan sağlanıyor. Almanya'dan dolaylı yollardan Ortadoğu ülkelerine de tabut gidiyor. Ama bizim ana dağıtım merkezimiz Almanya.

Tabutların fiyatları kalitesine göre değişiyor. Ortalama 250-300 YTL arasında değişiyor. Tabut imalatı yapma fikri, Almanya'daki bir cenaze evinde ortaya çıktı. Daha sonra Türkiye'ye yapılan kesin dönüşten sonra 7 yıldır bu işi yapıyoruz." dedi.

iha
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 22:52:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?