16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Bafa Gölü'ne Menderes'ten cansuyu

DSİ 21.Bölge Müdürlüğü’nce, Bafa Gölü ve çevresinde uygulanan “Çevre ve Doğa Koruma Projesi” ile ilgili toplantı Muğla Valisi Ahmet Altıparmak başkanlığında yapıldı. Bafa Gölü’nün Menderes Nehri’nin temiz sularıyla doldurulmasıyla, göldeki tuzluluk oranının düşürüldüğü ve göldeki doğal hayatın sürdürülebilmesi için uygun ortamın oluşturulduğu belirtildi. 

Muğla Valiliği 75.Yıl Salonu’nda yapılan toplantıya Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Vali Yardımcısı Recep Yüksel ve DSİ 21.Bölge Müdürlüğü yetkilileriyle, Çevre ve Orman, İl Tarım, Sağlık, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm İl müdürleri ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri katıldı. 

Toplantıda konuşan Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, “Bafa Gölü’nün bir bölümü Muğla, diğer bölümü de Aydın ili sınırları içinde kalıyor. Göldeki doğal hayatın sürdürülebilmesine yönelik proje her iki il valiliğinin işbirliğinde yapılacak. Bafa Gölü’nün ülkemiz turizminde de önemli bir yeri bulunuyor. O nedenle göldeki doğal hayatın sürdürülmesinde DSİ 21.Bölge Müdürlüğü’nün öncülüğünde uygulanan örnek proje büyük önem taşıyor” dedi. 

Toplantıda, Bafa Gölü’nde gelinen nokta değerlendirilirken, projeyle, Bafa Gölü’nün Menderes nehrinin temiz sularıyla doldurulduğu ve gölün doğal hayatın sürdürülmesine uygun hale getirildiği belirtildi. Bundan sonraki aşamada da, göldeki su kalitesinin ilgili kuruluşlar tarafından sürekli izlenmesine karar verildi. 

Göldeki su seviyesi yeterli düzeye çıkarılırken, göldeki tuzluluk oranının, 25 bin mikromastan 21 bin mikromasa indirildiği, böylece, göl sularının gölde yaşamını sürdürecek olan balık ve benzeri türlerle diğer canlılar için uygun hale getirildiği kaydedildi. 

Ayrıca:Bafa Gölü çevresindeki yerleşim birimleri ve turistik tesislerle, tarımsal faaliyetlerden oluşacak kirliliğin önlenmesi ve bu çalışmanın sürekliliği için de, Muğla ve Aydın Valiliklerinin koordineli ve işbirliği içinde çalışacakları açıklandı. 

Yetkililer, Bafa Gölü ve çevresinde uygulanan, “Çevre ve Doğa Koruma Projesi”nin Dünya’da bu konuda uygulanan örnek 10 projeden birisi olduğunu belirttiler.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ağustos 2008 Salı 12:05:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?