16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

'Bakkal amca' tarih oluyor

Muğla’da son yıllarda artan büyük marketler zinciri, bakkalları bitirme noktasına getirdi. Her geçen gün bir yenisi eklenen değişik marketler zincirinin bakkallara büyük zarar verdiğini iddia eden Muğla Yiyecek Maddesi Yapanlar ve Satanlar Odası Başkanı İhsan Özgen, marketler zincirinin Türk kültürüne de yavaş yavaş ortadan kaldırdığını ileri sürdü.

Bakkalların geçmiş yıllarda, insanların iğneden ipliğe tüm ihtiyaçlarını karşılayabildikleri ticaret yerleri olduğuna işaret Başkan Özgen, “Bakkalların kültürümüzdeki yerleri ayrıdır. Biz Türk toplumu olarak alışveriş yapmaya gittiğimiz yerde sıcaklık bekleriz, ilgi alaka gösterilmesini isteriz. Büyük alışveriş merkezlerinde durum sadece alış ve veriş şeklindedir. İnsanlar birer para kazanma aracı olarak görülmektedirler. Ancak bakkallarda insanlar bir araya gelir, sohbet ederler. Bulundukları bölge hakkında konuşmalar yapar sorunların çözümü için bilgi alışverişinde bulunurlardı. Bu durum aynı zamanda ikili ilişkilerin gelişmesine ve toplumsal bilincin oluşmasına katkı sağlardı. Ancak şimdi bu durum ortadan kalktı. Bakkallar artık sona doğru geliyor. Piyasa büyük işletmelerin eline geçmiştir. Küçük esnaf nasıl ekmek yiyecek, nasıl iş yapacak buna bir çözüm bulunmalıdır. Yetkililer yeni projeler üretmelidir” dedi.

Büyük alışveriş merkezlerinin tüm ürünlerini Muğla dışından sağladığını vurgulayan Başkan İhsan Özgen, “Büyük şirketler Muğla’da gereğinden hızlı şekilde işyeri açmıştır. Bu da küçük esnafımızın sonunu getirmiştir. Büyük işletmeler en azından sattıkları ürünleri Muğla’dan sağlayabilirler. Çalışanlarını Muğla’dan seçebilirler. Bu şekilde Muğla’daki giyim, gıda ve bunun gibi sektörler canlanabilir. İstihdam sağlanarak, yeni iş kolları yaratılabilir. Alışveriş merkezi açarken bu tür detaylar atlanılmamalıdır” diye konuştu.

BÜYÜKLER DE SAVAŞA GİRECEK
Büyük işletmelerin esnaftan sonra kendi aralarında ekonomik savaşa gireceğini iddia eden Özgen, “Büyük işletmeler küçük esnafı bitirdikten sonra ne yapacaklar merak ediyorum. Çünkü sayısı günden güne artacak olan bu merkezler gün gelecek kendi aralarında kavgaya tutuşacaktır. Bu kavgadan da vatandaşım karlı çıkmayacaktır. Ticarette savaş değil, vatandaşa hizmet vardır. Bu temel prensibi kimse unutmamalıdır” şeklinde konuştu.


Vatandaşların mahallesindeki bakkalına sahip çıkarak, bakkal kültürünü yaşatmalarını isteyen Özgen, şunları söyledi: “Vergi kaydı dışarıda, gelen ürünler dışarıdan, kazanılan para da dışarı gidiyor. Artık Muğla halkı buna dur demeli. Her Muğlalı mahallesindeki bakkalından alış¢eriş yaparak Bakkalına sahip çıkmalı. Önümüzdeki günlerde Oda olarak kampanya başlatabiliriz. ‘Bakkalına Sahip Çık’ adı altında düzenleyeceğimiz kampanyada tüm halkımızı yanımızda görmek isteriz”

iha
Yayın Tarihi : 7 Temmuz 2008 Pazartesi 18:43:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?