4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Barış elçisi olmak turizmcilerin görevi

(ÖZEL) – AÇIKGÖZ; “TURİZMCİ KORUNMALI”

Marmaris, Dalaman, Köyceğiz, Datça ve Ula’daki turistik işlekmelerin bağlı bulunduğu meslek örgütü Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı İlhan Açıkgöz, geçen yıl İsrail ile Davos’ta yaşanan ‘One Minute’ krizinden sonra yaşanan ikinci krizi de çözmek için turizmcilerin elçilik yapacağını açıkladı.

Milli çıkarların kişisel çıkarlardan önce geldiğini açıklayan GETOB Başkanı Açıkgöz, “Öncelikle milli çıkarlar, kişisel çıkarlarımızın her zaman önündedir. Hükümetimizin yaptığı milli çıkarları koruma girişimlerinin arkasındayız. Öte yandan İsrail ile ilgili tüm rezervasyonların iptal olduğunu biliyoruz. Bunu kapatabilecek bir başka pazarımız da yok. Gönül isterdi ki bunlar yaşanmasın. Kruvaziyer turizmde İsrail kökenli Muğla’ya gelecek turların hepsi iptal oldu. Bu da gösteriyor ki, tüm Muğla bölgesinde 100 ila 120 bin arasında İsrail kökenli turisti kaybedeceğimiz anlamına geliyor. Bu tür sorunların yaşanmaması en büyük dileğimiz. Biz geçen yıl Davos’ta yaşanan ‘One Minute’ olayından sonra Turizm Bakanlığı ile birlikte İsrail’in Tel Aviv kentinde Road Show düzenledik. Şu andaki New York Büyükelçimiz Namık Kemal Tan, Tel Aviv büyükelçimizdi. Onun girişimleri ile tur operatörleri ile bir araya gelmiştik. O zaman girişimlerimiz oldu. Arkasından bu olayın yaşanması tekrar duraklamasına neden oldu. Bu tür süreçlerde barış elçisi olmak biz turizmcilerin görevi. Yine gideceğiz ve yine görüşmeler yapacağız. En kısa zamanda geri doğru dönüşler başlayacağını ümit ediyoruz” dedi.

KÜL KRİZİ

İzlanda’daki yanardağın faaliyete geçmesi sonrası tüm Avrupayı etkisi altına alan kül bulutlarının Türkiye’yi etkilediğini belirten Açıkgöz, “Kül bulutları direk olmasa da Türkiye’ye gelecek İngiliz turistleri etkiledi. Dalaman Havalimanı’na aynı dönemde iniş yapması beklenen uçaklara İngiltere’den kalkış izni verilmedi. Bu da 15-19 bin arası bir İngiliz turisti tekabul ediyor. Güvenlik nedeniyle her ne kadar bizim bölgemizde olmasa da İngiltere’den uçuşa izin verilmedi. Böylelikle gelecek misafirlerimizi alamadık. 10 günlük bir aksama oldu. 10 günlük aksamada Muğla bölgesinde 20-25 bin gibi bir İngiliz turist girişi gerçekleşmedi” dedi.

TURİSTTEKİ ARTIŞ DÖVİZE DE YANSIMALI

Şu anda Muğla yöresine gelen turist sayısında geçen yıla göre yüzde 16 oranında artış yaşanmasını değerlendiren İlhan Açıkgöz, “Turist sayısındaki artış sevindirici. Fakat gönül isterdi ki dövizde de artış yaşasın. Özellikle kur makasının Muğla bölgesinin İngiliz pazarında yaklaşık yüzde 30-35 arası bir pazarı var. Paunt’da ve Euro’daki kayıplardan birinci derecede biz etkileniyoruz. Zaten son 7 yıldır kur paritesi sürekli aleyhimize işledi. Turizm gelirlerinin yüzde 92’i döviz, giderlerimizin yüzde 100’ü TL üzerinden. En çok istihdam yaratan sektörlerden birisi turizm olmasına rağmen, turizmcinin korunması gerektiğini düşünüyorum. Gelirlerdeki bu kayıp karlılık oranlarının çok düşmesine denenden oluyor. Dünyanın en gelişmiş tesisleri olarak gösterilen tesisler gittikçe yaşlanıyor. Kar oranları düştüğü için animasyon problemi oluyor. Personel kısıtlamasına ve benzeri kısıtlamalara gitmek zorunda kalıyorlar. Enerji fiyatları ciddi oranda yüksek. Enflasyon oranı tek haneli olarak gözükse de bizde enflasyon kıstasları beyaz eşya, buzdolabı, çamaşır ipi ve benzerleri. Somut 25 tane kalem vardır. Gıda ve enerji ile doğru orantılı. Bunlarda da yüzde 47 ile yüzde 55 arasında bir artış var. Kurlarda da yüzde 15 bir geliş var. Biz turizmciler yüzde 50-70 gibi kar oranları ile çalışmıyoruz. Yüzde 20’lerle çalışıyoruz. Gittikçe zorlanan bir ekonomide istihdam azalması var. 12 ay turizm yapacağız diyoruz ama 6 ay turizm yapmayı bir öğrensek” ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN KRİZ

Yunanistan’ın girdiği mali krizin etkilerinin henüz bitmediğini açıklayan Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı İlhan Açıkgöz, “Yunanistan Euro zoom bölgesinin şu anda yaramaz çocuğu olarak görünüyor. Ekonomide çok ciddi kayıpları var. Bunun Portekiz ve İspanya ile devam edeceğini düşünüyorum. Bu tür krizlerde onlar her zaman sübvanse edecek bir sistem yaratıyorlar. En son 440 milyar Euro’luk bir yardım paketi açıklandı. Bizim öyle bir şansımız yok. O yüzden onların fiyat rekabetinde önümüzdeki yıl daha keskin hareketler yapacağını düşünüyorum” diye konuştu.

(ÖZEL) – AÇIKGÖZ; “TURİZMCİ KORUNMALI”
(ÖZEL) – AÇIKGÖZ; “TURİZMCİ KORUNMALI”
(ÖZEL) – AÇIKGÖZ; “TURİZMCİ KORUNMALI”
İHA
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2010 Pazar 12:32:04
Güncelleme :13 Haziran 2010 Pazar 12:39:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?