22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Belen kahvesine ziyaretçi akını

2005 yılında restore ettirilerek kültür turizminin hizmetine sunulan Ormancı türküsünün yakıldığı Belen Kahvesi, yerli ziyaretçi akınına uğruyor. Yılda yaklaşık 70 bin kişinin ziyaret ettiği Belen Kahvesi, iç turizmi de hareketlendirdi.


Türkiye’nin dört bir yanından Belen Kahvesi’ni görmek ve Ormancı türküsünü dinlemek için gelen ziyaretçilere gözleme ve ayran ikram ediliyor. Köylülerden 68 yaşındaki Abdi Kırlı, kahveye gelen ziyaretçileri, bağlamasıyla ‘Ormancı’ türküsünü söyleyerek karşılıyor. Kahvenin duvarlarını, türküde adı geçenlerin resimleri ve mahkeme tutanakları süslüyor. Ziyaretçilere o günü yaşatmak için, Belen Türküsü ile diğer Muğla türküleri dinletiliyor.


KÖYÜN KADERİ DEĞİŞTİ
Gevenes köyünü yasa boğan olayların yaşandığı 1946 yılından sonra kullanılmayan Belen Kahvesi’nin, 62 yıl sonra köyün kaderini değiştirdiğini belirten köy muhtarı Necati Cezayir, restore edilen kahvehanenin, Ormancı Türküsünün hikayesini dinlemek için gelenlerle dolup taştığını anlattı. Türkünün herkes tarafından bilindiğini ancak olayın tam olarak nerede geçtiğini kimsenin bilmediğini anlatan Tevfik Cezayir şunları söyledi:


“Dönemin Muğla Valisi Hüseyin Aksoy tarafından aslına uygun olarak restore edilen Belen Kahvesi açıldığı günden bugüne kadar büyük bir ziyaretçi akınına uğradı. Bu sayede köyümüzü bilmeyen kalmadı. Özellikle yaz aylarında gruplar halinden Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen ziyaretçilerin ilgisi hepimizi mutlu etti. Bu ziyaretler sayesinde köyümüzün kaderi değişti. Belen Kahvesi’ni ziyaret eden turistlerin türküde geçen atmosferi iyi hissedebilmesi için kahvede sürekli olarak Ormancı türküsü ve Muğla türküleri çalınıyor”

EN FAZLA ZİYARET TEMMUZ AYINDA GERÇEKLEŞİYOR
Yerli ve yabancı turistlerin Belen Kahvesi’ne yaptıkları ziyaret özellikle Temmuz ayında en üst seviyelere çıkıyor. Geçtiğimiz yıl Belen Kahvesini Nisan ayında 3 bin 61, Mayıs ayında 3 bin 598, Haziran ayında 3 bin 63, Temmuz ayında 4 bin 369, Ağustos ayında 5 bin 275, Eylül ayında 2 bin 743, Ekim ayında 2 bin 17 ve Kasım ayında bin 74 kişi ziyaret etti. Bu yıl ise Mayıs ve Haziran ayında yaklaşık 6 bin kişi Belen Kahvesi’ne ziyaret için gelirken bu rakam Temmuz ayının sonlarına doğru 4 kişiyle 10 bin ziyaretçi sayısına ulaştı. Gelen ziyaretçiler, yedikleri ve içtikleri fişlerden tespit edilirken, sadece görmek için gelenlerin kaydı tutulmuyor.

iha
Yayın Tarihi : 31 Temmuz 2008 Perşembe 16:14:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?