22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

'Ben de okçuların bir köylüsüyüm'

Emekli İngiliz subayı Alan Fenn, kız arkadaşıyla birlikte 11 yıl önce Muğla’nın Ortaca Beldesi’ne bağlı Okçular Köyü’ne yerleşti. Kendisini Okçular’a adayan Fenn, köy çevresinde yetişen nadir bitki ve kelebekleri tespit etti. Kocadere Vadisi’ndeki taş ocağı açılmasını da engelleyen Fenn, şimdi Okçular’ın kitabını yazıyor.

KIBRIS’ta 1963 yılında Barış Gücü’nde ve NATO bünyesinde AB’de görev yapan 63 yaşındaki emekli İngiliz subayı Alan Fenn, hayatını, 11 yıl önce yerleştiği, 18’i endemik yaklaşık 200 bitki çeşidinin yetiştiği, ender kelebek türlerinin yaşadığı Muğla’nın Ortaca Beldesi’ne bağlı Okçular Köyü’ne adadı.

Köyde doğanın korunmasına yardımcı olan endemik bitki türlerinin yetiştiğini ortaya çıkaran, turistlere rehberlik yapan, birlikte yaşadığı Jannet Surman’la köy halkına İngilizce öğreten Alan Fenn, son olarak, Okçular’ı tanıtmak amacıyla İngilizce-Türkçe bir de kitap yazdı. Bin tane bastırdığı, 100’ünü ABD ve İngiltere’ye gönderdiği kitaplardan elde edilecek geliri, üyesi olduğu Okçular Kültür Sanat Sağlık Dayanışma Eğitim ve Turizm Derneği’ne (OKDER) bağışlayacağını belirten Alan Fenn, "Buraya geldiğimde yabancıydım. Ama artık ben de Okçular’ın bir köylüsüyüm. Köyümün ve doğasının geleceği için elimden gelen her şeyi yapmaya çalışacağım" dedi.

1996’da İngiltere’nin başkenti Londra’daki bir hapishanede çalışırken bel fıtığı olan ve ameliyat olmasına rağmen iyileşemeyen Alan Fenn, hava değişikliğinin rahatsızlığına faydası olabileceğini düşünerek, aynı yıl birlikte yaşadığı Janet Surman ile tatil için Türkiye’ye geldi. Antalya’nın Kaş ve Kalkan ilçelerindeki tatilleri sırasında belindeki ağrılar kayboldu. Ancak, Londra’da dönünce ağrılar yeniden artı. Bunun üzerine Alan Fenn, emekliye ayrılıp Türkiye’ye yerleşmeye karar verdi. Alan Fenn, 1997’nin kış aylarında Janet Surman’la tekrar geldikleri Antalya’da bir otomobil kiralayıp, güneydeki tatil beldelerini tek tek gezdi. Çift, Okçular’a yerleşmeye karar verdi. Doğasever yürüyüşçülerin uğrak noktası ve büyük bir bölümü özel koruma bölgesi olan köyün civarında yürümek, bel fıtığı rahatsızlığından tamamen kurtulan Fenn’in en büyük merakı haline geldi.

Alan Fenn, çevresinde olup bitenlere kayıtsız kalmadı. 2005’te, Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırına sadece 300 metre uzaklıktaki Kocadere Vadisi’ndeki 142 dönümlük arazide taşocağı açılması için ruhsat verildiğini öğrenince isyan bayrağını açtı. Fenn, köylülere ve çevrecilere önderlik yaparak, bölgedeki doğal dokuya büyük zarar vereceğine inandığı ocağın açılmaması için eylemler yapılmasını sağladı. 192 kişi bölgeye yürüyüş düzenleyip piknik yaptı, eylemler, amacına ulaştı, ocağın ruhsatı iptal edildi.

Kelebek ve bitki uzmanı

Alan Fenn, aralarında, 18 endemik bitkinin yanı sıra keçiboynuzu, zeytin ve çam ağaçları, kekik, çintar (mantar), ada çayı gibi ekonomik getirisi olanların da bulunduğu yaklaşık 200 çeşit bitkiyle, ender kelebek türlerinin yaşadığı, zengin görsel güzelliklere sahip Okçular’ı fotoğraflamaya başladı. Hayatında hiç görmediği ve kaynaklarda da rastlayamadığı bitki türleri hakkında bilgi sahibi olmak için Ankara’daki Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ali Fuat Canbolat’la işbirliği yaptı. Bu işbirliği, Okçular’ın faunasının ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı. Bölgede, aralarında ’Viennese Emperer Mont’ ve ’Rare Swallowtail’ gibi çok ender rastlanan türde kelebeklerle bitki bilimcilerinin soyunun devamı için ’Kırmızı alarm’ verdiği ifade edilen ’Alkana mughlae’ isimli endemik çiçek türünün Okçular’daki kayalıklarda çok sayıda bulunduğu anlaşıldı.

Okçular için kitap yazdı

Hayattaki en büyük amacının Okçular’ın dünyanın her yanında tanınan bir turizm beldesi haline gelmesine katkıda bulunmak olduğunu ifade eden Fenn, son olarak da bu amaçla bir kitap yazdı. ’Okçular Köyü’ adını taşıyan 112 sayfalık İngilizce ve Türkçe kitapta, Okçular’ın doğal güzelliklerini, geleneklerini, kültürünü ve burada yaşadıklarının bir bölümünü anlattı. Bin tane basılan Begüm Soylu, Nursel Kaykusuz’un Türkçe çevirmenliğini yaptığı kitap, geçen hafta yayımlandı. 100’ü İngiltere’ye ve ABD’ye gönderilen eserinin tanıtımı için düzenlediği toplantıda konuşan Alan Fenn, kitaptan elde edeceğini belirttiği gelirin tamamını üyesi olduğu OKDER’e bağışlayacağını açıkladı.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2008 Çarşamba 11:02:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?