22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Beş kat iznine izin yok!

Ankara’nın hazırladığı Bodrum imar planına Danıştay’dan vize çıkmadı. Bodrum’ların ‘İlçe betonlaşacak, sahiller yağmalanacak’ diye itiraz ettiği planın yürütmesi tamamen durdu. Ancak Bodrum acilen plan bekliyor


Bodrum’da beş kata kadar imar izni vereceği öne sürülen plana, yargıdan fren geldi. Bodrum Mimarlar Odası Temsilciliği ve Bodrum Yarımadası’ndaki dokuz belediyenin başvurusunu değerlendiren Danıştay 6. Dairesi, daha önce kısmen iptal ettiği 1/25 bin ölçekli Bodrum Yarımadası Çevre Düzeni Planı’nın yürütmesini tamamen durdurdu.

Bodrum’a bayram hediyesi
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı planın Bodrum’u beton yığınına çevireceğini, doğal SİT alanlarını da golf sahalarına kurban edeceğini savunan Mahmut Yıldırım, iptali için bugüne kadar 100’ün üzerinde dava açıldığını anlattı, “Sakıncalarla dolu olan planın birçok maddesine ve aslına itiraz edip 2007’nin eylül ayında yürütmenin durdurulması için Danıştay’a dava açmıştık. Bodrumlu STK’lar ve dokuz belediyeyle ortaklaşa açılan davada 20 Kasım 2008 tarihinde Danıştay 6. Dairesi’nin yürütmenin durdurulması kararı verdiğini öğrendik. Kararın ardından 1/25 binlik plan yapma yetkisinin kimde olduğunun devlet tarafından kesinleştirilmesi gerekir. Hükümetin bir karar verip imar planlarının kimin yapacağına karar vermesi lazım. Bunun ardından ilgili kılınacak bakanlık ile Bodrumlular’ın birlikte hazırlayacağı bir plan Bodrum’un geleceğini kurtarır. Bodrum’un imar değil idam planına Danıştay’ın dur demesi Bodrumlular’ın haklılığını bir kez daha ortaya koydu. Rant ve talanı arttıracak, 5 bin yıllık kenti beton yığına çevirecek planın iptali bayram hediyesi oldu.”

‘Çok zaman kaybedildi’
Bodrum Yarımadası Belediyeler Birliği ve Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Mazlum Ağan ise karar her ne olursa olsun sonuçta yarımadanın zaman kaybettiğini savundu. Kararla birlikte tüm altyapı çalışmalarının duracağını vurgulayan Ağan, şunları söyledi:
“Bodrum Belediyesi olarak bu iptal edilen plana yönelik itirazda bulunmuştuk. Bakanlık itirazlarımızın büyük kısmını kabul etmişti, onaylanma seviyesine gelmişti. Şimdi her şey topyekün yok oldu. Tüm süreç başa döndü. Bu durum Bodrum’un özellikle acil bekleyen altyapı yatırımlarının ileriye değil, geri gitmesine neden olur. Turizmde dünya devleriyle yarışan Bodrum’u plansızlık yüzünden artık idare edemez hale geldiğimiz bir gerçek. Ranta yönelik yapılan planlar, ona karşı açılan davalar nedeniyle sadece Bodrum’un değil ülke turizminin geleceği de kararıyor. Planın yürütmeyi durdurulması kararı bir yandan sevindirici ancak Bodrum’un da zaman kaybettiği unutulmamalı. Artık Bodrum’un geleceğine yönelik planlar ciddi şekilde yapılmalı.”

‘Yağmaya izin vermeyeceğiz’
Davayı açan Bodrum Yarımadası Tanıtma Vakfı Başkanı ve Ortakent- Yahşi Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da, “Bodrum’un geleceğini merkezi yönetime teslim etmeyeceğiz. Sahillerin yağmasına, beş kata, ormanların betona çevrilmesine, dünyaca ünlü koyların betona çevrilmesine izin vermeyeceğiz, gerekirse 1000 dava daha açarız” dedi.

Radikal
Yayın Tarihi : 7 Aralık 2008 Pazar 02:07:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?