7
Mayıs
2024
Salı
MUĞLA

'Bilim ve teknoloji üretirken dünya kirlendi'

Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında Çevre ve Orman İl Müdürlüğü’nce, "Muğla’nın Çevre Sorunları" konulu panel düzenlendi.

Muğla Belediyesi Kültür Evi’nde gerçekleştirilen panel, Muğla İzcileri’nin Çevre Andı’nı okumasıyla başladı. Panele, Muğla Valisi Hüseyin Aksoy, Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan, Çevre ve Orman İl Müdürü Behlül Şenyürek, Meteoroloji İstasyon Müdürü Muzaffer Bora, MHP İl Başkanı Osman Güven, ADD Muğla Şubesi Başkanı Ali Rıza Koca, çevre kuruluşlarının temsilcileri ve davetliler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Çevre ve Orman İl Müdürü Behlül Şenyürek, hızla gelişen dünyada çevre sorunlarının bütün insanlığın ortak sorunu olmaya başladığını belirterek, "Çevresel sorunlar küresel bir sorun haline geldi. Çevre sorunlarıyla mücadele ve çevrenin korunması mücadelesi de küresel hale geldi. Çünkü hiçbir ülke bu sorunu tek başına çözemiyor. Bilimin ve teknolojinin hızlı ilerlemesi beraberinde doğanın kirlenmesini de getirdi. Hızlı nüfus artışı, sanayileşme ve kentleşme çevre sorunlarını daha da büyük boyutlara taşıyor. Sera etkisi yapan gazların atmosfere bırakılması, ozon tabakasının incelmesi bu sorunu daha da büyüttü. Her yıl yüzlerce bitki ve hayvan türü yok oluyor" dedi.

Muğla Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Osman Gündoğan, çevresel sorunların yerel ve bölgesel sorunlar olmaktan çıkarak küresel bir sorun haline geldiğini ifade ederek, "Çevresel sorunların mücadelesi de küresel boyutta olmalıdır. Temiz ve sağlıklı bir çevrede yaşamak son dönemlerde Temel İnsan Hakları arasına alındı. Çevresel sorunlarda nereden nereye geldik diye soracak olursak bunun cevabı, insanoğlunun hırsıdır. İnsanoğlu 2 çevrede sağlıklı yaşamak zorundadır. Doğal ve toplumsal çevre. Ne yazık ki bu insanoğlunun hırsı yüzünden mümkün olmamıştır. İnsanoğlu bilim ve teknoloji üretirken, bütün dünyayı kirletir hale gelmiştir" şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, yaptığı konuşmasında kalkınma ile çevre arasında bir dengenin olmasının şart olduğuna değinerek, "Medeniyet dediğimiz batı, sanayileşme ile çevreye en büyük zararı veren kesim. Sürdürülebilir kalkınmada bir yatırımın maliyeti hesaplanırken, mutlaka çevre maliyeti de hesaplanmalı. Bu yapılmazsa ileride topluma eksi değer olarak döner. Muğla, çevresini koruyabilmiş, santraller hariç çevre tahribatına en az uğrayan illerden birisi" dedi.

Muğla Valisi Hüseyin Aksoy ise konuşmasında, çevresel değerlere bakıldığında Muğla’nın önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Vali Aksoy, "Yüzde 33’ü özel çevre koruma bölgesi, yüzde 11’i sit alanı ve yüzde 68’i ormanlarla kaplı Muğla ve çevresi, denizi, doğal ve tarihi güzellikleriyle önemli bir potansiyele sahip. Başta turizmciler olmak üzere hepimizin bu değerleri koruyucu kullanımla gelecek kuşaklara aktarılmasında sorumluluğu var. Koruma-kullanım dengesini sağlayarak sürdürülebilir kalkınma kurmak zorundayız. Genç nesillerde çevre bilincinin oluşması da büyük önem taşıyor. Bu konuda kamu kuruluşlarımızın ve sivil toplum kuruluşlarının Muğla adına güzel çalışmaları var" diye konuştu.

 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2005 Salı 14:55:16
Güncelleme :11 Temmuz 2005 Pazartesi 14:53:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?