16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Bodrum baleye doyacak

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen “6. Bodrum Uluslararası Bale Festivali", 15 Ağustos’ta başlıyor. Tarih, doğa ve kültürün aynı potada eridiği, Türkiye’nin turizm gözdesi Bodrum’da gerçekleştirilecek festival, 29 Ağustos’ta son bulacak. Tarihi Bodrum Kalesi’nin ev sahipliğini yaptığı festivalin 15 Ağustos’taki açılış temsilini Ankara Devlet Opera ve Balesi yapacak. SYNC ve “Carmina Burana" adlı eserler ile sahne alacak topluluk, sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşatacak. Hollanda’da ve yurtdışında çok sayıda bale ve dans gruplarıyla çalışan koreograf Nils Christe’nin yaratısı olan “SYNCö adlı eser, seyahate yapılan bir davet olarak seyircilerin karşısına çıkıyor. SYNC İngilizce “Synchronisation" (senkronizasyon) ve Fransızca “Syncopation" (senkop) kelimelerinin kısaltılmışı olmakla birlikte “to be in sync" deyimi “uyum içinde olmak" anlamına geliyor.

Açılış gösterisinin ikinci perdesinde, ünlü Alman besteci Carl Orff’un ünlü sahne kantatı “Carmına Burana" üzerine Arjantinli koreograf Mauricio Wajnrot’un yarattığı aynı adlı bale eseri sanatseverlerle buluşacak. Koreograf Mauricio Wajnrot yarattığı bütün bale prodüksiyonları içinde, Carmina Burana’nın en kıymetli ve dünya çapında en fazla takdir ve alkış kazanan bale olduğu görüşünü paylaşıyor.



İSPANYA’DAN KONUK VAR



6. Bodrum Uluslararası Bale Festivali bu yıl konuk ülke olarak İspanya’yı ağırlayacak. Bu kapsamda ilk konuk, İspanyol “Los Vıvancos: 7 Hermanos", 19 Ağustos’ta sahne alacak. 7 erkek kardeşten oluşan grup üyeleri birer flamenko dansçıları olmalarının yanı sıra her biri ayrı bir enstrüman da çalıyor. Dünyada “Muhteşem Yedili" olarak tanınan grup, büyük başarılara imza atıyor.

Festivalin ikinci yabancı topluluğu “Flamencoriental" ise 26 Ağustos’ta sahne alacak. Ünlü koreograf Antonio Najarro’nun sanat yönetmenliğini yaptığı grubun amacını, İspanyol dansına yeni açılımlar getirmek oluşturuyor. İspanyol ve Oriental danslar arasında yeni bir kaynaşma olarak yola çıkan “Flamencorıental" adlı gösteri 11 bölümden oluşuyor.



İÇE DOĞRU BİR YOLCULUK: GÜLDESTAN



İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Modern Dans Topluluğu’nun kurucusu, başarılı koreograf Beyhan Murphy’nin “Güldestan" adlı çalışmasını 22 Ağustos’ta sanatseverlerin beğenisine sunacak. Beyhan Murphy ve Mercan Dede’nin (Arkın Allen) göçebe toplum kökenlerinden yola çıkarak birlikte tasarladıkları “Güldestan", kuralsız bir dille, geçmişte ve bugünde yaşamları, içsel arayışları sahneye taşıyor. Beyhan Murphy’nin Türkiye’nin çeşitli renklerinden oluşturduğu repertuarıyla çıktığı bu yeni seyahat, Mercan Dede’nin yorumuyla da farklı bir soluk kazanıyor. Eserde Mercan Dede’nin Nar, Fusion Monster, Su ve Dust albümlerinden seçkilerin yanı sıra bazı düzenlemeleri de yer alıyor.



SON GÖSTERİ İZDOB’DAN



6. Bodrum Uluslararası Bale Festivali, 29 Ağustos Cuma günü İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin (İZDOB) sahneleyeceği “Sınırın Aşıldığı Noktalar" adlı eser ile son buluyor. Dünya Prömiyeri Kasım 2007’de Türkiye’de yapılan eserin koreografisi Hollandalı Jan Linkens’e ait. Linkens’in İzmir Devlet Opera ve Balesi için yaptığı “Sınırın Aşıldığı Noktalar" adlı yapıtın müzikleri, Von Magnet grubunun çarpıcı kentsel ayinleri ve geleceği betimleyen dokunaklı Flamenko yorumlarından, Yalım Akın’ın ney, ritim sazlar ve oryantal müziklerinden oluşuyor. Eserde, dansçının yaşamında kendi vücuduna egemen olmak için yaptığı mücadele anlatılıyor. (anka)

anka
Yayın Tarihi : 10 Ağustos 2008 Pazar 09:48:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?