4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Bodrum gazozuna Almanlar talip

BODRUM GAZOZUNA ALMANLAR TALİP

Bodrum Turunçgil Üreticileri Birliği ve Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Kocadon’un turizme yenik düşen Bodrum’un ünlü mandalina bahçelerini canlandırmak için ortaya koyduğu proje kısa zamanda başarıya ulaştı.

Bodrum Mandalina Gazozu için iki yıldır Türkiye içinde Pazar yaratma mücadelesi verdiklerini belirten Kocadon, Bodrum mandalina gazozunu satmak için İsviçre ve Almanya'dan talep geldiğini bildirdi.

Kocadon, birlik olarak ilk amaçlarının Bodrum mandalinasını korumak olduğunu ifade ederek, “Mandalina, turizm sektörüne ve inşaat sektörüne yenik düşmeye başlamıştı. Bu yüzden 2006 yılında narenciye birliği kurmuştuk. Amacımız mandalinayı eski ekonomik değerine kazandırmak” dedi.

Bodrum'da ciddi bir su problemi olduğuna dikkati çeken Kocadon, “2006 yılından bu yana üreticinin maliyetlerini karşılar duruma geldik. Geçen yıl yaklaşık 30 üyemiz 'damlama sulama' sistemine geçti. İlk etapta pazarlamadan önce, suyu ekonomik kullanmasını öğrettik üreticimize. Bodrum mandalina gazozunu ürettik, bu konuda başarılı gidiyoruz. Şimdi, Tarım Bakanlığı Kırsal Kalkınma Projesindeki desteğimiz de çıktı. Bu destekle boylama makinesi alacağız. Bodrum'da yaklaşık 6 bin ton mandalina üretimimiz var. Bunun 4 bini Bodrum mandalinası, geri kalanı ise çekirdeksiz mandalina. Ağaç sayısında bir artış yok. Fakat ağaçlarda bakım olunca üretimde ciddi bir artış yakaladık” diye konuştu.

Kocadon, şunları söyledi: “Mandalina üretimi Bodrum üreticisinin birinci geçim kaynağı değildir. Artık başka yerlerden geçim sağlıyorlar. Bu bizim avantajımız. Üreticiye küçük bir katkı yaptığımız zaman üretici inşaat sektöründen ayrılıp yeniden narenciye sektörüne yöneldi. Bodrum mandalinasının uluslararası alanda tanıtılması için unutulmuş olan o kokulu mandalinayı tanıtmak istiyoruz. Yurt dışından İsviçre'den, Almanya'dan gazozumuzu satmak için talepler geldi. Avrupa Birliği'ne gıda ürünü satmak için standartları yakalamak zor oluyor. Ancak biz o standartları yakaladık. İhracat yapmak için çalışmalarımız devam ediyor. Gazozun üretimini de Denizli ve Burdur'daki bir gazoz fabrikasında yaptırıyoruz”

BODRUM GAZOZUNA ALMANLAR TALİP
İHA
Yayın Tarihi : 1 Nisan 2010 Perşembe 10:45:02
Güncelleme :1 Nisan 2010 Perşembe 16:55:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?