16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Bodrum Kalesi'nde büyülü dans

6. Bodrum Uluslararası Bale Festivali 15-29 Ağustos günleri arasında yapılacak. Tarihi Bodrum Kalesi'nde gerçekleşecek festivalin konuk ülkesi İspanya’dan "Los Vivancos: 7 Hermanos", her biri dansçı ve müzisyen 7 erkek kardeşten oluşuyor 

Bale pabuçları, büyülü dansını, sıcak yaz gecelerinde Bodrum Kalesi’nde yapacak. Devlet Opera ve Balesince düzenlenen 6. Bodrum Uluslararası Bale Festivali 15-29 Ağustos arasında sanatseverlerle buluşacak.

Tarihi Bodrum Kalesi’nin ev sahipliğini yaptığı festivalin 15 Ağustos’taki açılış temsilini Ankara Devlet Opera ve Balesi yapacak. "SYNC" ve “Carmina Burana" adlı eserler ile sahne alacak topluluk, sanat severlere unutulmaz bir gece yaşatacak. Hollanda’da ve yurtdışında çok sayıda bale ve dans gruplarıyla çalışan koreograf Nils Christe’nin yaratısı olan “SYNC" adlı eser, seyahate yapılan bir davet olarak seyircilerin karşısına çıkıyor. Brezilya stili vurmalılar ile Hint ve Kızılderili motiflerinin melankolik melodilerinin duyulduğu eserde, klasik bale tekniklerinden virtüöziteye uzanan yetenekteki dansçıların kullandığı şaşırtıcı bir beden dili sanatseverlere sunulacak.

SYNC İngilizce “Synchronisation" (senkronizasyon) ve Fransızca “Syncopation" (senkop) kelimelerinin kısaltılmışı olmakla birlikte “to be in sync" deyimi “uyum içinde olmak" anlamına geliyor.

Açılış gösterisinin ikinci perdesinde, ünlü Alman besteci Carl Orff’un ünlü sahne kantatı “Carmina Burana" üzerine Arjantinli koreograf Mauricio Wajnrot’un yarattığı aynı adlı bale eseri sanatseverlerle buluşacak. Koreograf Mauricio Wajnrot, yarattığı bütün bale prodüksiyonları içinde, Carmina Burana’nın en kıymetli ve dünya çapında en fazla takdir ve alkış kazanan bale olduğu görüşünü paylaşıyor.



İspanya ’dan konuk var



6. Bodrum Uluslararası Bale Festivali'nin ilk konuk topluluğu İspanya’dan “Los Vivancos: 7 Hermanos", 19 Ağustos’ta sahne alacak. Yedi erkek kardeşten oluşan grup üyeleri birer flamenko dansçıları olmalarının yanı sıra her biri ayrı bir enstrüman da çalıyor. Sanat hayatlarının başlarında bağımsız olarak kariyer yapan kardeşler, bireysel sanatsal faaliyetlerini bir arada sürdürmeye karar vererek 2004 yılında kurdukları grup ile büyük başarılara imza atmaları, dünyada “Muhteşem Yedili" olarak tanınmalarına neden oldu.

Festivalin ikinci yabancı topluluğu “Flamencoriental" 26 Ağustos’ta sahne alacak. Dansçı olarak da büyük başarılara imza atan, genç yaşına rağmen tüm dünyanın tanıdığı ünlü koreograf Antonio Najarro’nun sanat yönetmenliğini yaptığı grubun amacını, İspanyol dansına yeni açılımlar getirmek oluşturuyor. FlamencOriental, İspanyol Flamenko dansının geniş anlatım dili ve farklı doğu müziklerinin ilhamıyla ortaya çıkan bir gösteri olarak göze çarpıyor. İspanyol ve Oriental danslar arasında yeni bir kaynaşma olarak yola çıkan gösteri 11 bölümden oluşuyor.



Murphy ve Mercan Dede’den Güldestan



İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Modern Dans Topluluğu’nun kurucusu, başarılı koreograf Beyhan Murphy’nin “Güldestan" adlı çalışmasını 22 Ağustos’ta sanatseverlerin beğenisine sunacak. Beyhan Murphy ve Mercan Dede’nin (Arkın Allen) göçebe toplum kökenlerinden yola çıkarak birlikte tasarladıkları “Güldestan", kuralsız bir dille, geçmişte ve bugünde yaşamları, içsel arayışları sahneye taşıyor.

"Gül"ün güzelliğinde aşk ve insanı arayan ve kendini çağdaş tiyatro, edebiyat, fotoğraf ve sema gibi yan öğelerle besleyen Güldestan’ın sahne ve sahne arkasında, kendi alanında tanınmış pek çok tanınmış imza bulunuyor. Beyhan Murphy’nin Türkiye’nin çeşitli renklerinden oluşturduğu repertuarıyla çıktığı bu yeni seyahat, Mercan Dede’nin yorumuyla da farklı bir soluk kazanıyor. Eserde Mercan Dede’nin Nar, Fusion Monster, Su ve Dust albümlerinden seçkilerin yanı sıra bazı düzenlemeleri de yer alıyor.



“Sınırın Aşıldığı Noktalar"



6. Bodrum Uluslararası Bale Festivali, 29 Ağustos Cuma günü İzmir Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği, “Sınırın Aşıldığı Noktalar" adlı eser ile son buluyor. Dünya Prömiyeri Kasım 2007’de Türkiye’de yapılan eserin koreografisi Hollandalı Jan Linkens’e ait. Linkens’in İzmir Devlet Opera ve Balesi için yaptığı “Sınırın Aşıldığı Noktalar" adlı yapıtın müzikleri, Von Magnet grubunun çarpıcı kentsel ayinleri ve geleceği betimleyen dokunaklı Flamenko yorumlarından, Yalım Akın’ın ney, ritim sazlar ve oryantal müziklerinden oluşuyor. Dekorları Kaan Güreşçi, kostümleri Gülay Korkut tarafından hazırlanan eserin ışık tasarımını Oktay Kanca üstleniyor. Dansçı-izleyici etkileşimini temel motif olarak işleyen eserde, dansçının yaşamında kendi vücuduna egemen olmak için yaptığı mücadele anlatılıyor. (anka)

Anka
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2008 Pazar 11:00:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?