6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Bodrum yanıyor

Bodrum, Kaş, Kuşadası ve Soma'daki orman yangınları tüm çabalara rağmen kontrol altına alınamadı. Adana'nın Yüreğir ilçesindeki yangın, sabaha doğru güçlükle söndürülebildi. Şu ana kadar Bodrum'da 600, Adana'da 100 ve Soma'da 13 hektar orman alanı tahrip oldu.

BODRUM'DA 600 HEKTAR ORMANLIK ALAN ZARAR GÖRDÜ

Bodrum'da çıkan orman yangını kontrol altına alınamıyor. Gece boyunca aralıksız devam eden söndürme çalışmalarına rağmen yangında yaklaşık 600 hektar ormanlık alan zarar gördü. Dün öğle saatlerinde Bodrum'un Mumcular beldesinde başlayan ve şiddetli rüzgarın da etkisi ile kontrol altına alınamayan orman yangınını söndürme çalışmaları sürüyor.

Orman Genel Müdür Yardımcısı Kemal Kara, gece boyunca aralıksız devam eden yangın söndürme çalışmalarına rağmen yaklaşık 600 hektar ormanlık alanın zarar gördüğünü belirterek ''rüzgar çalışmaları olumsuz etkiledi. Yangın söndürme çalışmalarına yangın söndürme helikopterleri, arazözler, itfaiye araçları ve orman işçileri ile köylülerimiz katılıyor'' dedi.

Kara, yangın söndürme çalışmalarında 300 orman işçisi, 62 arazöz, 20 dozer, 2 kepçe ve 7 yangın söndürme helikopterinin görev yaptığına işaret ederek ''bölgeye takviye amacıyla 2 yangın söndürme uçağı ve 4 helikopter daha istendi. Bizim tespit ettiğimiz birkaç kritik nokta var, o bölgelerde yangını kontrol altına almaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

KÖYLÜLERİN ATEŞLE İMTİHANI

Orman yangının etkili olduğu Mumcular'ın Yeniköy sakinleri, yangının başlamasından itibaren evlerinden getirdikleri kazma ve küreklerle söndürme çalışmalarına katıldılar. Bazı köylüler de traktörlerinin arkasına taktıkları seyyar depolarla yangın alanına su taşıdılar.Orman yangını zaman zaman yerleşim alanlarına kadar yaklaştı. Vatandaşlar görevlilerin uyarısı doğrultusunda evlerini boşaltarak yangın söndürme çalışmalarını daha güvenli bir noktadan izlediler.Yetkililer, evlerin geçici olarak güvenlik amaçlı olarak boşaltıldığını söylediler.

KUŞADASI YANGINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Yangın söndürme ekiplerinin Muğla Orman Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanında bulunan Kuşadası'nda çıkan orman yangınına müdahale amacıyla bu bölgeye gönderilmesi Bodrum-Mumcular'da çıkan orman yangınına müdahale çalışmasını olumsuz etkiledi. Yangın söndürme ekipleri yetersiz teçhizat ve personele rağmen gece boyunca çalışmalarını sürdürdüler.

Yangın söndürme çalışmalarına Bodrum ve Milas'ta bulunan belediyeler ve çok sayıda kamu ve özel sektör kuruluşu da itfaiye, arazöz ve iş makinesi desteği verdi.

Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan ve Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, gece boyunca yangın söndürme çalışmalarını yangın alanında işçilerle birlikte söndürme çalışmalarına da katılarak takip ettiler.

Yangın söndürme çalışmasına katılan helikopterler havanın kararması ile birlikte son verdikleri çalışmalarına sabahın ilk ışıkları ile birlikte yeniden başladı.

KAŞ'DAKİ SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI GÜÇLÜKLE SÜRDÜRÜLÜYOR

Antalya'nın Kaş ilçesinde 19 Ağustosta başlayan orman yangını sürüyor. Antalya Orman Bölge Müdürü Ahmet Gedikağaoğlu, Kemer köyünün kuzeyindeki Kıbrısderesi mevkisinde yıldırım düşmesi sonucu başlayan orman yangınının kısmen kontrol altında olduğunu bildirdi.

Sarp doğa koşulları nedeniyle karadan mücadelenin güçlükle sürdürüldüğü bölgede helikopterlerden yararlandıklarını ifade eden Gedikağaoğlu, söndürme çalışmalarının bugün de süreceğini dile getirdi. Bölge Müdürlüğünde yapılacak değerlendirmeyle söndürme çalışmalarında nasıl bir yöntem izleneceğine karar verileceğini vurgulayan Ahmet Gedikağaoğlu, ''Meteorolojiden aldığımız bilgiye göre, bugün de orman yangını riski sürüyor. Bu yüzden tüm ekiplerimiz hazır halde bekliyorlar'' dedi.

ADANA'DAKİ YANGIN SABAHA DOĞRU KONTROL ALTINA ALINABİLDİ

Adana'nın Merkez Yüreğir ilçesindeki ormanlık alanda çıkan yangın sabaha karşı kontrol altına alındı.

Adana Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ilçeye bağlı Eyci Uşağı ve Hocalı köyü sınırlarındaki kızılçam ormanlık alanında dün sabah saatlerinde çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle geniş bir alana yayıldı.

1'i Kahramanmaraş'tan gelen 2 helikopter, 50 arazöz ve 250 personelin yanı sıra çevre belediyelerin itfaiye ekiplerinin müdahaleleri sonucu yangın, sabaha karşı kontrol altına alındı.

Yangında, ilk belirlemelere göre yaklaşık 100 hektar kızılçam orman alanının tahrip olduğu, soğutma çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Bu arada, olası riske karşı jandarma ekipleri tarafından boşaltılan Eyci Uşağı köylülerinin de yangının kontrol altına alınmasının ardından evlerine döndükleri bildirildi.

Yangında 1'i köylü vatandaş olmak üzere müdahalede bulunanların da yer aldığı 4 kişi dumandan etkilenmiş, bu kişilerden 1'i hastaneye kaldırılmıştı.

SOMA'DA 13 HEKTAR ORMAN ALANI TAHRİP OLDU

Manisa'nın Soma ilçesi Naldöken köyü yakınlarında çıkan orman yangının 6 hektarlık alana yayıldığı ve devam ettiği öğrenildi. Yangında yaklaşık 13 hektar orman alanının tahrip olduğu bildirildi.

Soma Orman İşletme Şefliği yetkililerinden alınan bilgiye göre, Sevişler Sulama Barajı yakınındaki kızılçamla kaplı ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayılıyor. Soma'nın yanı sıra, Akhisar ve Gördes'ten dozer, arazöz, söndürme ekipleri ile belediye itfaiyelerinin müdahale ettiği yangının 6 hektarlık alana yayıldığı, henüz kontrol altına alınamadığı bildirildi.

AYVACIK'TAKİ YANGIN BÜYÜMEDEN SÖNDÜRÜLDÜ

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesinde, 80. Yıl Recep Yazıcıoğlu Ormanı'nda 5 ayrı noktadan başladığı belirlenen yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle büyümeden söndürüldü.

Çanakkale-Ayvacık karayolunda bulunan orman sahasında sabaha karşı yangın çıktı.Bölgede çobanlık yapan Cafer Kocabıyık'ın durumu bildirmesi üzerine kısa sürede olay yerine gelen itfaiye ekipleri, yangını büyümeden söndürdü.Yetkililer, yangının 5 ayrı noktadan başlaması nedeniyle sabotaj olabileceğini belirterek soruşturmanın sürdürüldüğünü kaydettiler.

Orman yangınlarında sabotaj kuşkusu

Orman yangılarının son zamanlarda artış göstermesi üzerine polisin, sabotaj olasılığına karşı istihbari çalışma yaptığı bildirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğünden bir yetkili, orman yangınlarının polis açısından da dikkat çekici boyutlarda olduğunu belirterek, 3-5 yerde aynı anda yangın çıkmasının kuşkuları artırdığını bildirdi.

Yangının çıktığı yerlerin tamamına yakınının jandarma bölgesi olduğunu vurgulayan yetkili, "Sabotaj söz konusu ve bu birden çok oluyorsa akla ilk önce terör örgütü geliyor" dedi.

Terör örgütünün geçmiş yıllarda bu tür eylemlere giriştiğini belirten yetkili, "Arkadaşlarımız her türlü olasılığı göz önüne alarak çalışmalarını sürdürüyor" dedi.

Polisin daha çok istihbari çalışmalara ağırlık verdiğini belirten yetkili, terör örgütünün şu ana kadar yangınları üstlenmediğini kaydetti.



aa
Yayın Tarihi : 22 Ağustos 2006 Salı 12:51:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?