22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Bodrum'da askeri uçak batırılacak

Muğla’nın Bodrum İlçesi’nde sualtı zenginliklerinin artması ve sualtı turizmini geliştirmek amacıyla uygulanan Karaada Yapay Resif Projesi kapsamında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından, Bodrum Su Altı Derneği’ne (BOSAD) bağışlanan envanter dışı kalmış askeri uçak batırılacak. Karaada’daki 7 dalış noktasından birine batırılacak askeri uçak, bugün sabah saatlerinde, Kayseri’den 2 TIR'la Bodrum’a getirildi.


BOSAD’ın 2007 yılı Mayıs ayında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından bağışlanan 2 geminin batırılmasıyla başlayan Bodrum Karaada Yapay Resif Projesi için askeri paraşütçü indirme birliği uçağı batırılacak. Proje kapsamında Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından BOSAD’a bağışlanan 20 metre uzunluğunda ve 30 metre kanat açıklığına sahip C-47 tipi askeri paraşütçü uçağı batırılarak, yeni bir yapay resif alanı oluşturulacak.

Parçalara ayrılan uçağı taşıyan 2 TIR’ın dar Bodrum sokaklarından geçişi ilginç görüntülere yol açtı. Parçalar halindeki eski savaş uçağı İçmeler Mevkii’ndeki tersane alanına indirildi.


Uçağın Tavşanburnu Tersanesi’nde monte edileceği, Ege Üniversitesi Su Altı Ürünleri Fakültesi profesörleri tarafından sualtına uygunluğu kontrol edildikten sonra 1 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda törenle batırılacağı belirtildi.


BOSAD İkinci Başkanı Erman Akarsu, batırılacak olan uçağın 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatı’nda da kullanıldığını belirterek, “Bodrum’da sualtı turizmini hareketlendirmek ve Bodrum’u dalış merkezi haline getirmek amacıyla başlattığımız proje kapsamında, askeri paraşütçü indirme uçağını Karaada’da izinleri alınan Bıçakçı Koyu’ndaki dalış notasına batırıp yapay resif olarak kullanılacağız. Batık gemiler ve uçağın dalış sporuna olan ilgiyi arttıracağını sanıyoruz” dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2008 Pazartesi 11:23:53
Güncelleme :16 Haziran 2008 Pazartesi 11:24:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?