5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Bodrum'da bale festivali

Bodrum'da, 4. Uluslararası Bale Festivali kapsamında "Oytun Turfanda'yı Anma Gecesi" düzenlendi. 

Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü ve Bodrum Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 4. Uluslararası Bale Festivali'nde "Oytun Turfanda'yı Anma Gecesi" düzenlendi. Türk bale tarihinde birçok ilke imza atan ve 2001 yılında hayatını kaybeden Oytun Turfanda'yı anma gecesinde İzmir, Antalya ve Mersin Devlet Opera ve Balesi ekipleri gösteriler sundu. İzmir Opera ve Balesi "Bebek", Antalya Devlet Opera ve Balesi "Yoz Döngü", Mersin Opera ve Balesi ise "Hürrem Sultan" isimli bale gösterilerini sundu. 

1966 Ankara Devlet Konservatuarı mezunu olan ve 1979 yılına kadar baş dansçı ve koreograf olarak görev alan Oytun Turfanda, İngiliz Kültür Derneği'nin aracılığıyla Dame Ninette de Valois'in davetlisi olarak Londra'ya çağrıldı. 1967-1978 yılları arasında sezon dışındaki 3 aylık süreleri Londra Royal Bale Okulu'ndaki çalışmalarla geçiren Turfanda, Mehmet Balkan'ı çalıştırarak Varna Bale Yarışması'nda ilk kez bronz madalya kazanmasına vesile oldu. 

Koreografileri bugüne dek, Kıbrıs, Hong Kong, Bulgaristan, Polonya, İngiltere, Japonya, Hırvatistan, İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya, Belçika, Mısır ve Pakistan sahnelerinde oynandı. 1979-1983 yılları arasında İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde sanat yönetmeni olarak görev alan Oytun Turfanda, son eseri "Piano"yu sağlık nedenlerinden dolayı tamamlayamamış ve 2001 yılında hayatını kaybetmişti.
İHA
Yayın Tarihi : 17 Ağustos 2006 Perşembe 11:12:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?