4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Bodrum'da turizmciler ayaklandı

BODRUM'A 105 TRİLYONLUK ŞOK

Maliye Bakanlığı, Bodrum'daki ecrimisil fiyatlarını yaklaşık 10 kat birden artırınca, Bodrumlu turizmciler ayaklandı. Otel, restoran ve eğlence merkezlerinin sahillerdeki kamu alanlarına ödediği işgaliye ücreti, metrekarede 9.31 liradan 95.76 liraya çıkarıldı.

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Yönetim Kurulu 2. Başkanı İbrahim Akkaya, Yönetim Kurulu üyesi Deniz Eyinç ve Bodrum Otelciler Birliği (BODER) Başkan Yardımcısı Hasan Güven hazırladıkları dosyayı İl Genel Meclisi'ne sundu. Dosyanın içeriği ile ilgili Meclis üyelerini bilgilendiren Ticaret Odası 2. Başkanı İbrahim Akkaya, şöyle konuştu: "Bodrum ilçe merkezi ve beldelerinde bulunan oteller, yeme içme ve şezlong bulunan alanlarından rayiç bedellerin üzerinde haksız ecrimisil tahakkukları yapıldı. Bunlara idare nezdinde yapılan itiraz dikkate alınmadı ve tahsili yönünde vergi dairelerine bildirimde bulunuldu. Mahkeme müracaatlarımız olmasına rağmen, mahkeme müracaatlarının icranın yürütmesini durdurmadığı ve bunun sonucu olarak birçok işletme ödenmesi imkansız icra uygulamaları ile karşı karşıya kaldı."

İbrahim Akkaya, 28 Aralık 2009 tarihinde Bodrum Ticaret Odası'nda Muğla Defterdarı Mustafa Kılıçarslan, Bodrum Mal Müdürü Hüseyin Görür ve ecrimisil ile ilgili toplantı yaptıklarını belirterek şunları söyledi: "Toplantıda, ecrimisil fiyatlarının Bodrum Yarımadası ekonomisini, turizmi ve sosyal yapısını derdinden etkileyebilecek boyutta olduğu ve turizm sektöründe birçok iflasın söz konusu olduğu gözlemlendi. Ecrimisil konusu alanlar geçmiş 10 yıl, hatta bazı vatandaşlar için 29 yıl geriye doğru hesap edilmiş. Başka illerde ecrimisil bedeli hesabında, kullanılan alanın kullanıldığı gün hesabı yapılmış iken bölgemizde bu kullanım süresi daha kısa olmasına rağmen 365 gün hesaplanmıştır. Maliye Bakanlığı'nın 14 nisan 2003 tarih ve 11858 sayılı genelgesinde ecrimisil hesaplamalarında Turizm Bakanlığı tarafından yayımlanan birim maliyetler açık alan kullanım bedeli 1.38 TL/M2 olması gerekirken, bu oran Bodrum'da 75.43 TL/m2'dir."

MUĞLA ANTALYA KARŞILAŞTIRMASI

Hasan Güven, Antalya'nın Manavgat ve Kemer ilçeleri ile Bodrum arasında ecrimisil karşılaştırması yaptıklarını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Kemer'de zemin, açık alan birim fiyatı 5.43, Manavgat'ta 4.41, Bodrum'da bu rakam 75.43 TL, İskele, mekan kullanımında Kemer'de 70.53, Manavgat'ta 66.05 ve Bodrum'da 115 TL. Bir başka sorun ecrimisil giderleri bir ceza olarak kabul edildiğinden kanunen kabul edilmeyen gider sınıfında olup gider olarak defterimize işleyemiyoruz."

Bodrum Ticaret Odası ve Bodrum Otelciler Birliği'nin yaptıkları araştırmalarda, sadece Bodrum Belediyesi Gıda A.Ş.'ye ait 1 milyon 78 bin TL ecrimisil ödemesi bulunduğu belirtildi.

Muğla İl Genel Meclisi Başkanı ve Bodrum'da otel işletmecisi olan Zeki Köylü, Maliye'nin altın yumurtlayan tavuğu kestiğini söyledi.

Hazine arazilerine gönderilen ecrimisil ücretlerinin ödenmeyecek kadar yüksek olduğunu anlatan Köylü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Bodrum, yarın Marmaris ertesi gün Fethiye'ye aynı ecrimisil fiyatları yansıyabilir. Kimse ecrimisil ödemekten aciz değil. Ama 29 yıl geriye gidip ecrimisil istemek ve bunu faiziyle istemek 'senin tüyünü yolarım' demektir. Bu bizi yaralıyor. Bazı halk plajlarında, Gümbet Bitez gibi halka açık plajlarda ücret ödenmemesi gerekiyor. Halk plajlarına da otellerin önündeki fiyat

uygulanıyor. Dört ay çalışan tesislere 12 ay çalışıyormuş gibi ecrimisil kesilmiş. Bodrum'un 10 yıllık ecrimisili 105 milyon TL. Eski para ile 105 trilyon lira. Bu para ödenmez. Turizmciler otellerini restoranlarını satsa bu parayı ödeyemez. Altın yumurtlayan tavuktan sürekli yumurta almak yerine Maliye tavuğu kesiyor. En çok bizi yaralayan ecrimisilin bir kira olmadığı ve ödediğimiz parayı gider olarak gösteremiyoruz."

MALİYE İCRAYA VERİYOR

İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü, ecrimisil parasını ödeyemeyen turizmcilerin menkul ve gayrimenkullerini icra kanalıyla bağlattığın belirterek şöyle konuştu: "Türk turizmi zarar görüyor. Turizmci yanında misafiri ile aracında giderken, trafik durduruyor ve araç bağlanıyor. Ya da otel yaz sezonunda yabancı müşterilerin gözü önünde icra kanalıyla içindeki malzemelere el konuluyor. Bunlar Türk turizmi açısından dışarıya hiç de iyi fotoğraflar değil. Bunun tek çaresi var. Maliye Bakanlığı yasada bir maddede değişiklik yapacak ve bu yerleri İl Özel İdarelere aktaracak. Bizler de oluşturacağımız komisyonlar ile belediyelerle işbirliği yaparak buralardaki sorunu çözeceğiz."

BODRUM'A 105 TRİLYONLUK ŞOK
BODRUM'A 105 TRİLYONLUK ŞOK
BODRUM'A 105 TRİLYONLUK ŞOK
BODRUM'A 105 TRİLYONLUK ŞOK
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2010 Çarşamba 17:19:04
Güncelleme :6 Ocak 2010 Çarşamba 20:58:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?