5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Bodrum’daki sel arıcıları da vurdu

BODRUM’DAKİ SEL ARICILARI VURDU

Muğla’nın Bodrum ilçesinde büyük hasara neden olan sel felaketinin ardından yeni hasarlar ortaya çıkmaya başladı. Ev ve işyerlerindeki hasarın dışında sel arıcıları da vurdu. Bodrum’da sıcakların erken gelmesi nedeniyle arı kovanlarını yavru üretimi için Bodrum bölgesine bırakan arıcılar, sel mağduru oldu.

BİN KOVAN VE 70 BİN ARI TELEF OLDU

Bodrum Bitez, Ortakent, Ortakent Yahşi ve Turgutreis İslamhaneleri bölgesinde etkili olan sel felaketinde bölgede bulunan arı kovanları da büyük oranda etkilendi. İlk belirlemelere göre, Ali Akan’a ait 400, Hasan Öyke’ye ait 200 ve Süleyman Kocatepe isimli arıcıya ait 300 arı kovanı sel sularına kapıldı. Bölgede henüz ulaşılamayan arıcıların olduğu açıklanırken, bu rakamın Bin’i geçebileceği açıklandı. Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, sel felaketinin ardından bölgeye Birlik veterineri Sezai Erginoğlu’nu gönderdiklerini belirterek, “Şu ana kadar üç arıcımıza ulaşabildik. Bölgede başka arıcılarımız da var. Üç arıcımızın toplam 900 kovanı selden zarar görmüş. Bu rakam diğer arıcılarımız ile birlikte Bin rakamını geçecektir. Bin arı kovanında toplam 70 bin arı var ve bu arılar sel sularında yok oldu” dedi.

ZARAR 200 BİN TL

Yaklaşık bin arı kovanı ve 70 bin bal arısının telef olduğu selde toplam zararın 200 bin TL olduğu açıklandı. MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, “Bir kovanın bedeli 150 TL. Her kovanın içinde yarım teneke bal bulunuyordu. Bunun da bedeli 55 TL’dir. Bal üreticimizin toplam zararı 200 Bin TL’nin üzerinde. Sel sonrası Tarım İlçe Müdürlüğü ekipleri zarar tespit çalışması için yöreye davet edildi” dedi.

“TÜM BİRİKİMLERİM GİTTİ”

Ali Akan, “440 kovanım vardı, hepsi gitti. Tarım İlçe Müdürlüğü’ne bilgi verdik ve hasar tespit raporu düzenlendi. Varım, yoğum tüm birikimlerim denize gitti. Zararım en az 50-60 bin TL. 20 yıldır baharın erken gelmesi nedeniyle İslamhaneleri mevkiine kovan getiriyorum. İlk defa başıma böyle bir sel felaketi geldi. Sel felaketinden sonra dere içinde kovan topladık. Kovanların birçoğu 10 kilometre uzaktaki denize dökülmüş” dedi.

“YARDIM TALEP EDECEĞİZ”

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR) Başkanı Ziya Şahin, hasar tespit çalışmalarının ardından hasarların karşılanması için Tarım İlçe Müdürlüğü, İl Özel İdare ve Valilikten yardım talebinde bulunacaklarını belirterek, “Türkiye’nin tek çam balı üretim merkezi durumundaki Muğla’da Bin kovandan yılda yaklaşık 60 bin TL’lik bal alınıyor. Arıcılarımızın yıllık kazancının yanında, tüm kovanları ve arılar telef oldu. Hasar tespit çalışmalarının ardından ilgili kurumlara başvurarak hasarımızın karşılanmasını talep edeceğiz. Devletimiz arıcılarımızdan bu yardımı esirgemeyeceğine inanıyorum. Birçok bal üreticimiz banka kredileri ile ayakta duruyor. Eğer yardım yapılmazsa, zor durumda kalacaklar” dedi.

(BT-GY

BODRUM’DAKİ SEL ARICILARI VURDU
BODRUM’DAKİ SEL ARICILARI VURDU
BODRUM’DAKİ SEL ARICILARI VURDU
BODRUM’DAKİ SEL ARICILARI VURDU
BODRUM’DAKİ SEL ARICILARI VURDU
BODRUM’DAKİ SEL ARICILARI VURDU
BODRUM’DAKİ SEL ARICILARI VURDU
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2011 Pazartesi 15:24:03
Güncelleme :31 Ocak 2011 Pazartesi 15:38:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?