22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Borsalardan tarım deklarasyonu

Muğla Ticaret Borsası'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ege Bölgesi Ticaret Borsaları toplantısında tarım sektörünün sorunları ele alındı.


Ege Bölgesi'nin Ticaret Borsalarının başkan ve yöneticileri Muğla Ticaret Borsası'nın ev sahipliğinde Akyaka Hamle Otel'de bir araya geldi. Toplantıda, Tarım Sektörünün sorunları masaya yatırılırken, sorunlara çözüm yolları arandı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz'un başkanlık ettiği toplantıya, Muğla, İzmir, Aydın, Denizli, Akhisar, Ödemiş, Kütahya, Salihli, Manisa, Uşak, Alaşehir, Turgutlu ve Sandıklı Ticaret Borsası Başkan ve yönetimleri katıldı.


Tarım Sektörünün sorunlarının çok yönlü olarak ele alınarak tartışıldığı toplantı sonrası sektörün sorunları tespit edilirken, çözüm önerileri de sunuldu. Tarım Arazileri, Su, Zeytin ve Zeytinyağı üretimi, Yaş Meyve ve Sebze İhracatı ve Hazine Arazileri konularındaki 26 maddelik çözüm ve alınması gereken tedbirler Sonuç Bildirgesinde imza altına alınarak kamuoyuna ve ilgili birimlere açıklandı.
"Dünya ve ülke genelinde gelecek yıllarda gıda ihtiyacının giderek artacağı ve önemli bir silah haline geleceği" fikrinde birleşilen toplantıda, öncelikli olarak ülkemizdeki tarım arazilerinin envanterinin çıkarılması gerektiği vurgulanırken, bu konuda alınması gereken tedbirler şu şekilde sıralandı: Tarım arazilerinin envanteri çıkarılmalıdır, tarım arazilerinin toprak yapısı haritası çıkarılmalı, tespit edilen tarım arazileri korunmalı, kesinlikle imara açılmamalı ve tarımsal SİT ilan edilmelidir, uzun
vadeli tarım politikaları oluşturulmalı, planlı tarıma geçilmeli, küçük tarım arazileri birleştirilerek, büyük tarım alanları oluşturulmalı, organize tarım, sera ve hayvancılık bölgeleri oluşturulmalı, tarımsal üretimde, bölgesel üretime geçilmeli ve ürüne verilen destek bölgesel olmalı ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Ticaret Borsaları organize tarımda ve hayvancılıkta etkin hale getirilmeli.

"SU KAYNAKLARI KORUMA ALTINA ALINMALI"
Küresel ısınma nedeniyle su kaynaklarının giderek tükendiğine ve tarımın can damarı olan suyun önemine dikkat çekilen sonuç bildirgesinde, su kaynaklarının da verimli kullanılması gerektiği belirtilerek, bölgelerde su kaynakları tespit edilmeli ve koruma altına alınmalı, yağmur sularının boşa akmaması için başta belediyeler tarafından olmak üzere su toplama havzaları oluşturulmalı, tarımda damlama sulama sistemine geçilmesi teşvik edilmeli, Orman Bölge Müdürlükleri ile işbirliği içinde göletler
oluşturulmalı kapalı sistem basınçlı sulama sistemlerine destekleme yapılmalı, bireysel projelere destek verilmemeli, sulama birlikleri ıslah edilmeli ve yapımı devam eden sulama barajları en kısa sürede bitirilmeli.

"ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞININ ÖNÜ AÇILMALI"
Ülkemizin zeytin ve zeytinyağı üretiminde ilk 5 ülke arasında yer almasına rağmen, dünya piyasasında değerlendirilemediği belirtilen bildirgede, zeytin ve zeytinyağı üretiminin önünün açılması gerektiği ifade edilerek, hükümet, zeytin ve zeytinyağı üretim, tanıtım ve pazarlama politikası oluşturmalı ve yürürlüğe koymalıdır. Bilinçli ve kaliteli üretim için üretici ve zeytin sıkma fabrikası sahiple eğitilmeli ve sertifika verilmeli. Zeytin çeşidinde bölgesel üretime geçilmeli ve markalamaya ve paketlemeye önem verilerek Türk markası oluşturulmalı ve dünyaya tanıtılmalı. TOBB'un katkısıyla tanıtım grubu oluşturularak, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi ile tanıtım bazında işbirliği yapılmalı. Zeytin ve Zeytinyağındaki desteklemeler sektörel ve bölgesel bazda yapılmalı. Zeytinyağı iç tüketimin arttırılması için politika oluşturulmalı.


Toplantıda, son dönemlerde yaş sebze ve meyve ihracatında yaşanan sıkıntıların da değerlendirilerek, bu sıkıntıların ülkelerarası politikalardan kaynaklandığı ve bu sıkıntıların giderilmesi için hükümetler arası ilişkilerin geliştirilmesi gerektiği açıklandı.


Hazine arazilerinin Ticaret Borsalarına kamu yararı gözetilerek tahsis edilmesi için ilgili yasada değişiklik yapılması yönünde girişimlerde bulunulması istenirken, toplantı sonrası Sonuç Bildirgesi ile birlikte Ticaret Borsalarının bundan sonraki toplantısının Denizli'de Denizli Ticaret Borsası'nın ev sahipliğinde yapılmasına karar verildi.

..
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2008 Cumartesi 18:12:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?