16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Buğday spekülatörleri fiyat düşürüyor

Muğla'nın Fethiye Ziraat Odası Başkanı Osman Nuri Demir, "Bazı kötü niyetliler çıkarttıkları spekülasyonlarla üreticinin buğdayını ucuza alıyor. TMO bir an önce buğday fiyatlarını açıklamalı" dedi.

Fethiye Ziraat Odası Başkanı Osman Nuri Demir; fiyatların belirsizliği dolayısıyla bu yıl çiftçilerin Toprak Mahsulleri Ofisi buğday alımlarına ilgisiz kaldığını söyledi.

Başkan Osman Nuri Demir, "Şu ana kadar 750 ton buğday alımı yapılmıştır. Geçen yıllarda aynı süre içerisinde bu rakamlar daha yüksekti. Çiftçimiz maalesef bu belirsizlikten çok zarar görmektedir. Bunu fırsat bilen bazı kişilerin çiftçilerimizden cazip fiyatlarla buğday alıp, dolandırdıkları bizlere gelen haberler arasındadır. Bu
belirsizlikler netice itibarıyla üretene de tüketene de çok zarar verecektir. Bazı vicdansızlar birtakım spekülasyonlarla piyasa değerlerini alt üst edip, ülke ekonomisine de zarar verebilecekleri bir gerçektir. Buğday ülkemizin değil tüm dünyanın olmazsa olmazı, yani insanların en temel gıda maddesidir. Böyle en temel gıda maddesi üzerinde fırsatçıların oynayabileceği oyunlara meydan bırakmamak için biran önce fiyatların açıklanması gerekmektedir. Aynı zamanda Toprak Mahsulleri Ofisi bu konuda emniyet supabıdır.

TMO'nun tahıl alamaması rekoltenin ne kadar olduğu konusunda da gerçek rakamlara ulaşma şansımız olamayacağından, ülkemizin önümüzdeki kış döneminde bir sıkıntı ile karşı karşıya geleceği durumunu ortaya koymaktadır. Buda ancak fırsatçıları sevindirir. Temennimiz böyle bir şeyin olmamasıdır. Fiyatlar bir an önce açıklanmalıdır" dedi.

Buğday üreticisi çiftçiler, fiyatların açıklanmaması nedeniyle satışlarda ofisi tercih etmiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından Fethiye Tariş Müdürlüğü deposunda şuana kadar toplam 750 ton buğday alımı yapıldı.

Ofis geçen yıl 835 ton buğday alımı yapmıştı. Alımların geçen yıla oranla az olmasını yetkiler ve çiftçiler buğday fiyatının hala belli olmamasına bağlıyorlar. Her yıl olduğu gibi bu yılda da Fethiye Tariş Müdürlüğü'nde yapılan buğday alımları 12 Haziran tarihinde başladı ve 11 Temmuz Cuma günü sona erecek.

iha
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 17:20:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?