16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

'Bütün müzeler tek fiyata inecek'

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, restorasyon çalışmalarında sadece kamunun gayretinin yetmediğini, bu konuda destek olan özel sektöre ciddi vergi indirimi olduğunu söyledi.

 

Bütün müzelerin tek fiyata ineceğini de belirten Günay, orman arazilerinin turizme tahsisiyle ilgili olarak Turizm Teşvik Yasası'nda yeni düzenlemeler yaptıklarını bildirdi.


Muğla programı kapsamında helikopterle Bodrum'a gelen Bakan Günay, ilçe stadında çiçeklerle kendisini karşılayanları selamladıktan sonra Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi'ni gezdi. Günay'a Muğla Valisi Dr. Ahmet Altıparmak, Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, AK Parti Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır, Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, İlçe Emniyet Müdürü Yılmaz Özden, AK Parti Bodrum İlçe Başkanı Macit Gündoğdu ve bakanlık yetkilileri eşlik etti. Bodrum Belediye Meydanı'na geldiğinde araçtan inip yürüyerek kaleye giden Bakan Günay esnafı selamlarken, kendisine yabancı turistler de ilgi gösterdi. Bu arada çevreci bir grubun bazı konularda yanlış uygulamalar olduğunu dile getirmesi üzerine Bakan Günay, "Turizm Bakanıyım ben. Aynı zamanda karakter itibariyle çevreciyim. Yeşilin, doğanın ve tarihin tahrip edilerek turizm yapılamayacağını çok iyi biliyorum. Bugün yanlışlıkları düzeltmek konusunda buradayım. Duyarlılığınıza çok teşekkür ederim. Sorunları hep birlikte halledeceğiz" dedi.


Bakan Günay, Bodrum Kalesi girişinde yeni bir sistemle ilgili yakında bir açıklama yapacaklarını belirterek, Türkiye çapında bütün müzelerin tek fiyata ineceğini söyledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ve kalede İngiliz Kulesi'nde yerel bir televizyonun canlı yayınına konuk olan Günay, bakanlığı ile ilgili çalışmaları anlattı. Balık çiftlikleri konusunda yeniden düzenlemeler yapıldığını ifade eden Bakan Günay, "Balık çiftliklerinin şu andaki yerleşim durumu endişe verici. Balık çiftlikleri
bütün koylara girmiş. Yeni düzenlemeler yapılıyor. Elbette bu düzenlemeler balık çiftliklerini yok etmeye kalkmadan, onlar da Türkiye ekonomisi için değer taşıyor. Burada yeni bir koruma-kullanma dengesi kurmaya çalışıyoruz. Kıyıyı, denizi, turizmi koruyacak gayret içerisindeyiz. Şikayet konusu olan yerleri inceledim. Bu konuda ilgili birimleri uyardık. Çevreye, doğaya saygılı her türlü düzenleme yapılacak" diye konuştu.


İlçeye gelişinde havadan Bodrum Yarımadası ve çevresi, balık çiftlikleri ve kıyılara baktığını anlatan Bakan Günay, Turgutreis beldesinde antik kaya mezarı yanında havuz yapıldığı konusunda incelemede bulunarak, yapılması gerekenleri belirttiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan 1/25 bin ölçekli "Bodrum Yarımadası Çevre Düzeni Planı''na göre turizm tesis alanlarıyla ilgili belediye başkanları ile çalışma yapacaklarını kaydeden Bakan Günay, şunları söyledi:
"Ben belediye başkanlarının yaptığı plan çalışmalarını da gördüm, okudum. Daha önce hiçbir sınırlama getirmeden sayısız bodrum kata izin veren düzenlemeler olmuş. Son yaptığımız düzenleme, turizm tesislerinde 2 kat bodrum yapılabileceği noktasında idi. Ben bunun dahi çevre, doğa açısından sakıncalı olması halinde düzeltilmesi gerektiği görüşündeyim. Bu konuda arkadaşları uyardım. Zaten bu yörede müthiş bir yapılaşma gözüküyor. İki katla sınırlamaya kalkmışız, ama onu da düzetmek konusunda bir girişimimiz olacak. 'Her taraftan görünür' ifadesi, denizden baktığınız zaman 5 kat görünebilir gibi bir anlamı ortaya çıkarıyor ki, ben bunun doğru olmadığını, böyle bir görüntü olmaması gerektiğini düşünüyorum ve bu konudaki itirazı paylaşıyorum. Gereken düzeltmeyi yapacağım."
Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız'ın gezilen yerler hakkında bilgi verdiği Günay, restorasyon çalışmalarında sadece kamunun gayretinin yetmediğini söyledi. Bu konuda destek olan özel sektöre ciddi vergi indirimi olduğunu kaydeden Bakan Günay, "Bir okul yapıyormuşsunuz gibi bir restorasyon çalışmasına yapılan yatırım, size vergi iadesi olarak geri geliyor. Hem de uygarlığa büyük bir hizmet etmiş oluyorsunuz" diye konuştu.


Kültür ve Turizm Bakanı Günay, orman arazilerinin turizme tahsisiyle ilgili olarak ise Turizm Teşvik Yasası'nın 25 yıl önce çıktığını belirterek, "2007'nin 5. ayında; genel bir 'Orman arazileri turizme tahsis edilir' tabiri vardı, Anayasa Mahkemesi benim de haklı bulduğum gerekçelerle iptal etti. Bir düzenleme yaptık. Birincisi, bir turizm bölgesinde bir orman arazisini ya da bir parçasını turizme tahsis etmek için önce 'turizm yatırımına uygun hazine arazisi olmaması' şartını arıyoruz. Bu eskiden
olmayan şarttı. Ormandan turizme tahsis edilen arazi, o bölgedeki orman varlığının yüzde 1'ini geçemez idi. Bunu Meclis'te binde 5'i geçemez olarak düzelttik. Yeni bir şart yine; orman tahsis etme değil, 'orman sayılan yerleri tahsis' etmeyi getirdik. Eskiden orman olan ancak yanmış, tarihen orman olan, üzerinde bir tek ağaç olmayan bir araziyi tahsis ettiğimiz zaman yatırım yapan ağaç kesmeden başlayacak. Bir tek ağaç kesilmese bile tahsis ettiğimiz alanın 3 katı alanı ağaçlandırma ve 3 yıl bakım bedelinin bu amaçla kullanılacak bir fona peşin yatırılması şartını getirdik. Bu çevreci bir bakış açısıdır. 25 yıldır bunlar yoktu" şeklinde konuştu.


Daha sonra beraberindekilerle birlikte yemek yiyen Bakan Günay, Milano'daki evinde hayatını kaybeden dünyaca ünlü Türk sanatçısı Leyla Gencer'in vasiyeti üzerine cesedinin yakıldıktan sonra küllerinin İstanbul Boğazı'na dökülmesiyle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Günay, "Türkiye'nin ismini tüm dünyaya duyurdu. Nasıl inanmışsa öyle davranmış. Onu Yaradan yargılar, biz yargılayamayız. Vatanına dönmek istemiş. Vatanına kül şeklinde serpilmek istemiş. Hepimizin saygı göstermesi lazım. Tekrar rahmet diliyorum" dedi.


Bakan Günay'a, Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan ve Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan ilçenin simgesi olan hediyeler verdi.

...
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2008 Cumartesi 03:38:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?