22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Buzağının çenesini kopardı

Muğla'nın Fethiye ilçesi Zorlar köyünde doğum esnasında buzağının çenesini koparan emekli veteriner teknikeri hakkında Muğla Veteriner Hekimler Odası suç duyurusunda bulundu.


İddiaya göre, Cemil Ece sabah ineğinin doğumunu yaptırması için emekli veteriner teknikeri E.Y.'yi çağırdı. E.Y., yaklaşık 3 saat boyunca doğumu yaptıramayınca buzağının alt çenesine ip bağlayarak çekmeye başladı. Buzağının annesinin karnında iken alt çenesinin koparak ipin ucunda dışarıya çıkması üzerine veteriner hekim İsmail Yurttaş'a haber edildi. Çenesi kopmuş buzağı, Yurttaş tarafından anne karnından çıkarıldı. Veterinerle birlikte olay yerine gelen jandarma ekipleri tarafından ifadesi alınan E.Y.


serbest bırakılırken, olay adli makamlara intikal ettirildi. İfadesi alındıktan sonra hayvan sahibi Cemil Ece'den şikayetçi olmamasını istediği ileri sürülen E.Y., can çekişen buzağıyı alarak yerine başka bir buzağı verdi. Buzağının daha sonra E.Y. tarafından itlaf edildiği öne sürüldü.


Olayla ilgili açıklama yapan Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, E.Y. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirterek, yetkilileri göreve davet etti. Olayın bir vahşet olduğunu söyleyen Kayacık, "E.Y. hakkında 6343 sayılı kanunun 11. ve 68. maddeleri, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun da 7. maddesi gereğince işlem yapılmasını istiyoruz. Bu vahşeti yaşatan ehliyetsiz E.Y.'nin en ağır cezaya çarptırılmasını istiyoruz. E.Y.'nin hayvan sağlığına müdahale etme yetkisi yok. 3 ay önce emekli olmuş, hiçbir yetkisi olmadığı halde aracının arkasına birkaç ilaç koyarak sahaya çıkmış, sözde veterinerlik yapıyor. 12 yıllık meslek hayatımda ben böyle bir vahşet ne gördüm ne duydum. Büyük ihtimal bürosu yok, vergi numarası yok, vergi vermiyor. Bu şahıs bir veterinerin yanında ancak küçük enjeksiyon işlemlerinde veterinere yardımcı olarak çalışabilir, başkaca müdahale bilgisi de, yetkisi de yok. 3 saat boyunca buzağı ve anneye tarifi imkansız acılar yaşattıktan sonra minik yavrunun çenesini kopartmış. Bu cezasız kalmamalı" dedi.
Ülke genelinde bu gibi ehliyetsiz kişilerin çalıştığına dikkat çeken Kayacık, bu konuda denetimlerin arttırılması için ilgili kurumları göreve çağırdı. Kayacık, "Biz savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ne ceza verilecek merak ediyoruz. Ayrıca Tarım İl Müdürlüğü'nü olayın bundan sonraki süreç ve denetimleri için, Maliye'yi de bu gibi kaçak çalışanların denetimi için göreve davet ediyoruz" diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2008 Salı 18:55:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?