16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Camideki 5 çamı 40 YTL için kestirdiler

Muğla’daki Orhaniye Camii’nin bahçesindeki 40-50 yıllık beş çam ağacı camiye 40 YTL gelir sağlamak için kestirildi. Cemaatin tepkisi üzerine son iki ağaç kesilmekten kurtuldu

MUĞLA merkezde bulunan Orhaniye Camii'nin bahçesindeki 5 çam ağacı bugün sabah erken saatte kesildi. Ağaç kesimine tepki gösteren cemaat ve mahalle sakinleri suç duyurusunda bulunmaya hazırlanırken, Orhaniye Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hüseyin Karaman, ağaçların satışından 40 YTL gelir elde ettiklerini söyledi.


Muğla'nın önemli camilerinden biri olan Orhaniye Camii bahçesindeki çam ağaçları, Orhaniye Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından kestirildi. Kimsenin görmemesi için tatil günü sabah erken saatte kestirilen 40- 50 yaşlarındaki 5 çam ağacı avluyu kapladı. Öğle namazına gelen cemaat üyeleri ve mahalle sakinleri avluda yeşil dalları görünce tepki gösterdi. İki ağacı daha kesmeye hazırlanan işçileri, cemaat ve mahalle sakinleri durdurdu. Mahalle sakinleri, işçilerin elinde izin belgesi olmadığını da fark etti. İşçiler kesilen ağaçları hızla dallarından ayrılarak bir kamyona yükledi. Gazetecilerin görüntü aldığını gören işçiler kamyona binerek hızla kaçtı.


Öğle namazının yaklaşmasıyla camiye gelenler, şadırvanın tamamen yeşil dallarla kaplaması sonucu abdest almakta zorlandı. Bazı vatandaşların dernek yöneticilerine tepki göstermesi üzerine, Dernek Başkanı Hüseyin Karaman ve mahalle sakinleri arasında sözlü tartışma çıktı. Dernek Başkanı Hüseyin Karaman, “Ağaçlar ileriki yıllarda elektrik direğine dokunabilirdi. Bunları satarak gelir sağladık. 40 YTL gelir elde edildi. Bunun tamamı caminin ihtiyacı için kullanılacak. Ağaçları alan kişi avluda bulunan 10 zeytin ağacını da budayacak. Kesilen çam ağaçlarının yerine de zeytin fidanı dikeceğiz” dedi. Karaman, ağaç kesimi için Muğla Müftülüğü'nden izin aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Ağaçları kesmek için karar aldığımızda bunu Muğla Müftülüğü'ne bildirdik. Gerekli izinleri aldık.”


Cemaatten biri, “40 YTL için ağaç katliamı yapıldı. Bize sormadan kendileri karar alıp kesmişler. Biz tepki göstermeseydik girişte bulunan iki çam ağacı daha kesilecekti. Müslümanlıkta ağaç sevgisi ve yeşil kutsaldır. Burada çok büyük yanlış yapıldı. Bu yanlışı yapanlar hakkında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunacağız. Dernek bizden 40 YTL istese seve seve verirdik. Bu ağaçların altında büyüdük burada dinlendik. Dostlukları sohbetleri bu ağaçların gölgesinde kurduk. Sadece ağaçlar değil anılarımız da kesildi yok edildi” dedi.

Radikal
Yayın Tarihi : 14 Aralık 2008 Pazar 08:48:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?