7
Mayıs
2024
Salı
MUĞLA

'Çamkese'ye büyük savaş

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nce, ilkbahar aylarında çam ağaçlarının dallarında görülen çamkese böceğinin imhası için laboratuvar kuruldu.

Laboratuvarda çamkese böceğini yiyen böcek yetiştirilmesine başlandı.

Çamlarda geçici kurumaya neden olan çamkese böceği ile daha önce biyolojik ve mekanik çalışma yapılmasına rağmen, çamkese böceği her yıl binlerce çam ağacında yeniden üremiş ve ağaçların ibrelerini tahrip etmişti. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü bahçesine kurulan laboratuvarda çamkese böceğini yiyen calasma sycophanta böceğinin üretimine başladıklarını söyleyen Orman Bölge Müdür Vekili Mümtaz Kanat, "Çamkese böceği, ilimiz ormanlarında özellikle ılıman geçen kış aylarında, çam ağaçlarının ibrelerine arız almakta ve ağaçlardaki artımın yavaşlamasına veya durmasına sebep olmakta. Aynı zamanda görüntü kirliliği meydana getirmektedir. Ormanlarımız için zararlı olan bu böceğe karşı mekanik, kimyasal ve biyolojik olmak üzere üç ayrı metotla mücadele etmek mümkün. Mekanik mücadele böceğin oluşturduğu keselerin uygun zamanda toplanıp imhası suretiyle gerçekleştirilmekte olup, büyük işgücüne ihtiyaç göstermektedir ve pahalı bir çalışmadır. Kimyasal mücadele ilaçla mücadeledir. Bu mücadelede şekli sadece zararlı böceği imha etmekle kalmıyor, aynı zamanda tabiatta mevcut faydalı canlılara da zarar verilerek çevre dengesi bozuluyordu. Biyolojik mücadele ise hem ucuz hem fazla işgücü gerektirmeyen, hem de tabiattaki dengeyi koruyan bir mücadele yöntemidir" dedi.

Biyolojik mücadele için laboratuvar tesis edildiğini belirten Orman Bölge Müdürü Vekili Kanat, "Bu laboratuvarda böceğin doğal rakibi olan Calasma Sycophanta adlı böcek üretilmeye başlandı. Üretilen böcek çamkese böceği ile mücadele eden ve onun doğal düşmanı olan bir böcektir. Şu anda bin 200 civarında böcek larvası üretilmiş olup, bu larvalar her gün bir adet çamkese böceği ile beslenmektedir. Larvalar 18-20 gün beslendikten sonra çamkese böceğinin yoğun olarak bulunduğu ormanlara salınacak. Her bir ergin böcek, günde 7 ile 10 böcek arasında çamkese böceğini yiyerek imha etmektedir. Bu yıl laboratuvarımızda 5 bin adet larva üretip ormana bırakılacak. Bir çift ergin böceğin yılda 50-70 arası yumurta yaptığı varsayılırsa, gelecek yıl 125-175 bin adet arasında faydalı böcek ormanlarımızda çamkese böceği ile mücadele edecek" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Mart 2005 Çarşamba 17:16:12
Güncelleme :13 Nisan 2005 Çarşamba 15:45:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?