15
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Canlı canlı 'Ormancı türküsü'

Muğla Valiliğinden Mersin Valiliği görevine atandıktan sonra ilk kez Muğla’ya gelen Vali Hüseyin Aksoy, Çaybükü köyünde bulunan ve Ormancı Türküsünün hikâyesinin geçtiği Belen Kahvesi’ni ziyaret etti. Muğla Valiliği görevinde bulunduğu süre içinde Ormancı türküsüne konu olan Belen Kahvesi’ni restore ettirerek kültür hizmetine kazandıran Vali Aksoy’un ani ziyaretine Çaybükü köylüleri önce şaşırdı ardından Aksoy’a sarılarak hasret giderdiler.


Eşi Hülya Aksoy ile birlikte Belen Kahvesi’ne gelen Hüseyin Aksoy, kahvede köylüler ile bir süre sohbet etti. Vali Aksoy, Ormancı türküsünün yakılmasına neden olan Ormancı Menmet İn, Muhtar Tevfik Cezayir ve köyün ileri geleni Mustafa Şahbudak’ın özgeçmişinin bulunduğu odada incelemelerde bulundu. Köylülerle sohbet eden Vali Aksoy,’a 68 yaşındaki Abdi Kırlı isimli vatandaş sazı ile canlı canlı Ormancı türküsünü okudu.


Muğla Valiliği görevi sırasında Muğla’nın kültürel yapısının korunması için çeşitli çalışmalarda bulunduğunu anlatan Hüseyin Aksoy, bu amaçla Muğla’nın gerçek öykülerinden biri olan ve Ormancı türküsünün hikâyesine ev sahipliği yapan Belen Kahvesi’ni restore ettirerek kültür turizmine kazandırmaktan dolayı mutlu olduğunu kaydetti. Mersin Valiliği görevine atandıktan sonra Muğla’yı takip etmeye devam ettiğini belirten Aksoy, “Görev yaptığımız yerleri kendi memleketimiz olarak biliriz. Muğla’nın benim ilk görev yerim olması nedeni ile bende ayrı bir yeri vardır. Muğla ile bir manevi bağlantımız var. Eşimle birlikte 3 yıl sonra tekrar buraya gelmek istedik. Muğla’ya gelmişken Belen Kahvesini de ziyaret etmek istedik. Çünkü Belen Kahvesi Muğla’nın gerçek bir öyküsüne ev sahipliği yapmış bir yer. Bu amaçla burada görev yaptığım sürede Ormancı Türküsünü Muğla kültürüne kazandırmak amacıyla Belen Kahvesini restore ettirdik. Bu çalışmaları yaptığımızda buranın bu kadar ilgi göreceğini tahmin etmemiştik. Ancak takip edebildiğim kadarı ile Belen Kahvesi Türkiye’nin her yerinden ziyaretçi akınına uğruyor. Özellikle tatilciler yol kenarında Belen Kahvesi tabelasını görünce buraya uğramadan geçmek istemiyorlar. Bu tür yerleri kültür özellikle turizmin hizmetine kazandırmak gerektiğini düşünüyorum. Belen Kahvesinin de bu yüzden benim için ayrı bir önemi vardır” dedi.
Bir süre köylüler ile birlikte kahvede sohbet ederek hasret gideren Hüseyin Aksoy ve Hülya Aksoy daha sonra Çaybükü Köyünden ayrıldılar.

iha
Yayın Tarihi : 15 Temmuz 2008 Salı 15:53:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?